23948sdkhjf

Gartneri udskifter kul med fjernvarme

Og sparer 1.250 tons CO2, mens den nyanlagte fjernvarmeledning kommer naboerne til gode.
For et år siden kastede ejerne af Vestbjerg Gartneri, Per og Palle Andersen, sig ud i et stort projekt. De gamle og besværlige kulfyr skulle skiftes ud med fjernvarme. Konverteringen er i dag en realitet, og gartneriet sparer nu hvert år atmosfæren for godt 1.250 tons CO2.

Vestbjerg Gartneri, som består af ca. 11.200 m2 drivhuse, og som er et af de få tilbageværende gartnerier i Aalborg Kommune, har på flere fronter haft stor succes med konvertering til fjernvarme.

- Vi er meget afhængige af, at varmen i vores drivhuse fungerer godt, for at vi kan dyrke stærke og levedygtige planter. De gamle kulfyr var hver dag besværlige og tidskrævende at holde øje med, og det er nu blevet meget lettere med fjernvarmen. Tidligere kunne vi risikere at skulle op om natten og fylde kul på, men nu fungerer varmen bare. Jeg bruger ikke nær så megen tid på varmeanlægget, men til gengæld er det blevet rigtig sjovt at følge på afstand på computerskærmen, fortæller Per Andersen, som er anden generation af ejerne på Vestbjerg Gartneri.

Per Andersen styrer både fugtighed, lys og varme elektronisk, og fjernvarmemålerne er fjernstyrede. Det visuelle overblik over forbrug, alarmer og budgetter får gartnerne via EnergyKey, som er et visuelt energistyringsprogram.

250 gange rundt om jorden
Energicenter Aalborg har hjulpet Vestbjerg Gartneri med at få papirarbejdet på plads, inden konverteringen til fjernvarme blev en realitet. Konverteringen er støttet af Energistyrelsens VE til Proces-ordning, som i gartneriets tilfælde udløste et tilskud på 65 procent af de samlede omkostninger på ca. 2,5 mio. kr. Gartneriets egeninvestering på de resterende 35 % blev til ca. 0,9 mio. kr. – og tilbagebetalingstiden bliver dermed kun ca. 3 år.

De 2,5 mio. kr. dækkede udgifter til tilslutning til fjernvarmen, nye vekslersystemer, pumper, styring og nye varmerør i drivhusene. I fem måneder havde et større lokalt vvs-firma tre mand fuldbeskæftiget med at installere fjernvarmeanlæg og –rør i drivhusene.

- Det har været rigtig vigtigt at få systemet up-to-date, så der laves en god afkøling af fjernvarmevandet. Afregningen sker nemlig efter m3-forbruget, så jo mere varme gartneriet kan hive ud af vandet, jo billigere bliver det, fortæller energirådgiver Bertil Møller-Jensen fra Energicenter Aalborg, og fortsætter:

- Den CO2-reduktion, som vi har opnået ved at konvertere fra kul til fjernvarme, løber op i ca. 1.250 tons CO2 om året. Det svarer til, at du kører jorden rundt knap 250 gange i en almindelig familiebil. Og den besparelse opnås hvert år.

Naboerne til Vestbjerg Gartneri har også nydt godt af, at fjernvarmerørene fra Aalborg nu løber forbi i vejen. Flere har skiftet det gamle kul- eller oliefyr ud med et fjernvarmeanlæg og nyder nu godt af billigere og mere driftssikker varme.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094