23948sdkhjf

Sportsflyver fandt 30 brud på fjernvarmenettet

Din Forsyning har haft et sportsfly med et termografisk kamera ombord i luften over Varde og Esbjerg. Man fandt 30 brud på fjernvarmenettet samt 50-70 steder, der kræver nærmere undersøgelser.
For at finde ud af, hvorfor fjernvarmenettet tabte vand, bestilte Din Forsyning en overflyvning af hele fjernvarmenettet i marts og april 2015. Målet var at finde ud af, hvorfor systemet tabte vand.

- Fjernvarmenettet er et lukket system med vand, der cirkulerer mellem Dongs kraftværk på havnen i Esbjerg eller affaldsforbrændingen Energnist og kundernes radiatorer i Esbjerg og Varde. Optimalt skulle vandet i det lukkede netværk kunne løbe rundt og rundt, men vi kunne se, at der skulle fyldes vand på hele tiden, fortæller Jesper Frost Rasmussen, administrerende direktør for Din Forsyning.

- At hælde ekstra vand på et ellers lukket system viser, at det ikke fungerer optimalt og dermed også er dyrere i drift end nødvendigt. Faktisk hælder vi omkring 160.000.000 liter vand på systemet om året og vi vil meget gerne undgå prisen for at varme den mængde op.

Store brud fundet
Sportsflyveren leverede billeder, der nu er blevet analyseret. Der er fundet 270 steder med for store varmetab og heraf er 30 deciderede huller i rørene.

- Udover de 30 brud som er fundet, har vi 50-70 steder som, når det bliver koldere, skal undersøges nærmere – vi forventer at finde en hel del brud her også, fortæller Søren Kaffka, ingeniør hos Din Forsyning og ansvarlig for at finde lækager i ledningsnettet.

Årsagerne til bruddene er mange – det kan være en dårlig muffesamling, som har tilladt vand at trænge ind til stålrøret, som så er rustet; teknologier fra tidligere årgange, der har vist sig sårbare. Ved mange af de 270 steder man registrerede har det vist sig at være varme parkerede biler samt varmeudstråling fra bygninger og erhverv.

Færdige inden nytår
Din Forsyning har dog allerede udbedret de 30 brud, og så snart der registreres nye brud udbedres de så hurtigt som muligt, fortæller Søren Kaffka og uddyber:

- Ledninger hvor der ikke er brud, men et stort varmetab pga. dårlig isolering indgår i vores normale renoveringsstrategi og bliver skiftet i den mest økonomisk fordelagtige rækkefølge. Vi forventer at alle brud fundet ved flyvningen er udbedret inden årsskiftet, siger han.

Udbedringen af fjernvarmenettet er ikke en helt billig affære. Søren Kaffka vurderer at en reparation af et brud koster ca. 10.000 kr., såfremt der ikke skal renoveres over en større strækning og selvfølgelig alt afhængig af størrelsen på rørene og belægningen over dem.

Flyver igen til næste år
Overflyvningen har visse steder ikke givet billeder af tilstrækkelig god kvalitet. Derfor sender Din Forsyning flyveren på vingerne igen til næste forår-

- En overflyvning kan kun foretages under helt specielle vejrhold: Det skal være om natten, det må ikke blæse, det skal være klart og koldt samtidig med at jordoverfladen skal være tør og isfri. Der har ikke været mange dage, der opfyldte disse betingelser, fortæller Søren Kaffka.

- De data, vi har fået er nogle gode og brugbare resultater, så hvis vi kunne få endnu bedre billeder, kan vi sikkert finde og lappe flere brud.
Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078