23948sdkhjf

Dansk Fjernvarme vil afgiftscirkus til livs

Genbrug af overskudsvarme bremses af Skat. Den forhindring skal klima-, energi- og forsyningsminister Lars Christian Lilleholt have ryddet af vejen, mener Dansk Fjernvarme.
Der er ganske enkelt ingen logisk forklaring på, at afgifter og dobbeltbeskatning skal bremse grønne energiprojekter med at genbruge overskudsvarme fra industri eller computerservere. Fjernvarmeselskaberne hindres af overskudvarmeafgiften og dobbeltbeskatning i at tænke grønt og fremtidsorienteret, lyder det fra Dansk Fjernvarme.

-Det er jo at skyde sig selv godt og grundigt i foden, at Skats afgiftscirkus sætter en stopper for grøn og effektiv genbrug af overskudsvarme. Resultatet er jo, at vi er tvunget til at bruge langt, langt mere energi end nødvendigt, fordi overskudsvarmen sendes op i den blå luft gennem køletårn og skorsten, siger Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen.

Han peger på, at politikerne må agere nu og at resultatet af afgiftscirkusset er direkte i strid med EU’s nye energieffektiviseringsdirektiv.

Mængden af brugbar genbrugsvarme fra industri og erhvervsliv, der i dag går til spilde, er større end det samlede årlige fjernvarmeforbrug i Aarhus.

-Ministeren må og skal ganske enkelt have gjort op med denne fadæse. Vi har teknologien, vi har viljen fra både fjernvarmens og industriens side, men vi har et afgiftssystem, som fuldstændigt står i vejen, siger Kim Mortensen.

Dyrere fjernvarme, mere CO2
Dansk Fjernvarmes direktør peger på det absurde i, at fjernvarmeselskaberne i dag er afskåret fra at lune folks stuer med genbrugs- energi og i stedet må skaffe varmen fra andre kilder ved eksempelvis at bruge brændsler som naturgas og biomasse. Det øger udledningen af CO2.

-Det giver simpelthen ingen mening, at vi både gør fjernvarmen dyrere og udleder mere CO2 på grund af afgifter og dobbeltbeskatning, siger Kim Mortensen.

Overskudvarme bliver pålagt den såkaldte overskudvarmeafgift, hvis den genbruges til fjernvarme, Et sådan genbrugsprojekt kræver oftest teknisk set en eldrevet varmepumpe. Denne varmepumpe afgiftsbelægges også, så resultatet bliver, at det er billigere for fjernvarmeselskabet at bruge brændsler til at fremstille den samme mængde varme til folks radiatorer. Derfor sker der ikke et genbrug, men tvært imod et dobbelt-forbrug af energi.

I forbindelse med energiforliget fra 2012 blev der sat gang flere analyser på energiområdet. De har alle været færdige længe, på nær én, nemlig den såkaldte tilskuds- og afgiftsanalyse, som til gengæld sat det politiske arbejde med den grønne omstilling i stå. Den skulle have været offentliggjort i 2014.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093