23948sdkhjf

Tilstoppede rør: Branchen skeptisk overfor geotermi

Driftsproblemer på geotermianlæggene i Sønderborg og på Amagerværket får fjernvarmeselskaberne til at tøve med prøveboringer efter varmt vand i undergrunden.
Både hos Sønderborg Fjernvarme og på Amagerværket er nedgangsrørene til undergrundens varme vand stoppet, hvilket betyder at anlægget kører på halv kapacitet. Årsagen til tilstopningen kendes ikke og netop det, får danske fjernvarmeselskaber til at holde igen med geotermi-investeringerne. Det skriver Ingeniøren.

Foruden tre aktive anlæg har i alt otte projekter i Danmark tilladelse til at bore efter varmt vand i undergrunden, men alle projekterne er sat på standby.

Brønderslev forsyning er et af de selskaber med en tilladelse til geotermi, men omkostningsfyldte og uforudsigelige udfordringer som i Sønderborg og på Amagerværket bremser processen.

- Geotermi blev indtil for 1-2 år siden stadig omtalt som en teknologi, hvor omkostninger og risici er store i anlægsfasen, mens driftsfasen er billig og uden risiko. Det er ikke helt det billede, vi ser i dag, siger direktør Thorkild Neergaard.

Ordning som springbræt
Den tidligere regering havde ellers lagt op til etablering af en forsikringsordning, der skulle skubbe geotermiproejkterne i gang. Ordningen er en pulje på 20 mio. kr. årligt i perioden 2015-2017.

Ordningen dækker kun problemer i opstartsfasen, altså i forbindelse med de indledende boringer, ikke driftsproblemer, som dem i Sønderborg og på Amager.

Ordningen blev vedtaget i maj, men man venter stadig på en bekendtgørelse fra Energistyrelsen,der fastlægger detaljer og åbner for ansøgninger.

Energistyrelsen har tidligere meldt ud at bekendtgørelsen vil være færdig sidst på året.

Læs artiklen på Ingeniøren
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078