23948sdkhjf

Skal virksomheden gå med ind i soveværelset?

Dong Energy vil hjælpe sine medarbejdere med at få en ordentlig nattesøvn med en ny app. Næste skridt kan blive armbånd med sensor som måler søvn og kalorieindtag, vurderer fremtidsforsker.
Hvor meget ansvar skal virksomheder tage for sine medarbejderes ve og vel?

Det spørgsmål er igen blevet aktuelt, efter Dong Energy har tilbudt sine godt 6.500 medarbejdere en app, som skal hjælpe dem med at sove bedre om natten. For mens sund kantinekost og rabat til fitnesscentret længe har været standard i landets større virksomheder, er medarbejdernes gøren og laden uden for arbejdstid nu også kommet i fokus.

Sundhed og trivsel er nemlig meget mere end grøn salat og en tur på et løbebånd, lyder det fra Dong, der i en trivselsundersøgelse sidste år opdagede, at 40 procent af medarbejderne sov dårligt. Det skulle der gøres noget ved, besluttede HR-­afdelingen.

- I en verden, hvor grænserne mellem arbejde og fritid bliver stadig mere flydende, har vi som virksomhed også et større ansvar for de ansattes samlede trivsel. Lige netop søvn er afgørende for både den fysiske og psykiske form. Det fortæller vi medarbejderne om via blandt andet app’en og på forskellige stormøder, siger Hanne Blume, HR-direktør i Dong Energy.

App’en er en del af en større sundhedsstrategi, som ud over motion og kost har fokus på mental balance. Ifølge Dong har medarbejdere taget godt imod den – foreløbig har 800 af dem hentet app’en og i alt brugt omkring 400 timer på den.

– Det er blevet vigtigere for os som virksomhed at anerkende, at vi alle sammen kan have brug for et åndehul. Vi blander os ikke i medarbejdernes privatliv, og vores tilbud i forhold til søvn har været 100 procent frivilligt. Men vi har et ønske om at gøre, hvad vi kan for at hjælpe vores medarbejdere med at trives så godt som muligt, forklarer Hanne Blume og understreger, at de ansatte har en sundhedsforsikring, hvis de eksempelvis har brug for en psykolog.

Kollegerne kender dine kalorier
En søvn-app bliver dog langt fra det sidste skridt, virksomheder vil tage i kampen for at sikre sig de mest raske og produktive medarbejdere.

I hvert fald ikke hvis man spørger fremtidsforsker Louise Fredbo-Nielsen fra konsulenthuset Future Navigator.

Hun og hendes kolleger har den seneste tid båret et armbånd med sensorer, der automatisk måler deres energiforbrug, søvn og kost. Og hvem får oplysningerne?

- Vi har set det meget blandt virksomhederne i Silicon Valley i USA. Man tilslutter så armbåndet til sin telefon, som viser energiforbruget og kalorieindtaget på en skærm på samme måde som et facebook-feed. Både kollegerne og ledelsen kan følge med, og ledelsen kan bruge det aktivt. Hvis en ansat sover for lidt og er stresset, er det nok en dårlig idé at give ham den nye, store opgave, forklarer Louise Fredbo-Nielsen.

Er der ikke både en etisk og juridisk stopklods for det – i hvert fald i Danmark?

- Jo, og under alle omstændigheder vil det nok altid være frivilligt for medarbejderne. For der er mange ting, man skal overveje. Fordelene er selvfølgelig, at virksomheden får større kendskab til medarbejdernes trivsel generelt. Men ulempen er også, at du som chef risikerer at miste evnen til at mærke efter, hvad du føler er rigtigt. Selv om en medarbejder er veludhvilet på jobbet, kan der jo være mange grunde til, at han eller hun ikke skal have den nye opgave.

Nysgerrige efter teknologi
Selv om amerikanske virksomheder altså går langt tættere på de ansattes sundhed end danske, er der ifølge Louise Fredbo-Nielsen ingen tvivl om, at udviklingen går den vej.

- De virksomhedsledere, vi møder, er enormt ivrige efter at få mere at vide om, hvordan man eksempelvis i Silicon Valley bruger teknologien til at opnå bedre trivsel blandt medarbejderne. De befinder sig i alle brancher og alle aldersgrupper. Selvfølgelig ser vi også en modbølge, hvor det bliver på mode at trække stikket ud og gå offline. Men virksomhederne er ivrige, siger fremtidsforskeren.

Og det er positivt, at arbejdsgiverne interesserer sig for deres ansattes trivsel, lyder det fra fagforeningen Djøf. Men hvis ikke det bliver på bekostning af virksomhedens ledelse, der er noget af det vigtigste, når det handler om at begrænse stress.

- Og det er også afgørende, at apps og andet udstyr, som skal hjælpe medarbejderne med at overvåge deres sundhed, er et frivilligt tilbud. Det må aldrig blive et krav for hverken ansættelse, aflønning, bonus eller lignende, at man skal benytte den slags overvågning af sundhedstilstanden, siger Allan Luplau, formand for Djøf Privat, der organiserer godt 20.000 akademikere.

Lokale aftaler frem for alt
Danske virksomheders fokus på sundhed kan betale sig, ikke bare fordi medarbejderne bliver mere produktive og sygefraværet sandsynligvis vil falde. Som samfund vinder vi også.

I hvert fald hvis man ser nærmere på undersøgelser fra Det Europæiske Institut til Forbedring af Leve- og Arbejdsvilkår, bedre kendt som Dublininstituttet.

Den viser, at Danmark er et af de lande i ­Europa, hvor risikoen for at få mentale problemer som eksempelvis stress er lavest. Ifølge Jens Kristian Jørgensen, chef for DI’s afdeling for Ledelse og Produktivitet, hænger det tæt sammen med virksomhedernes fokus på området.

- Undersøgelser viser, at virksomhederne prioriterer sundhed højt, og det er et billede, vi kan genkende. Det vigtigste set fra vores stol er dog, at det er altid skal være op til den enkelte virksomhed at beslutte, hvad de vil tilbyde medarbejderne, siger han.

Kilde: Di Business

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079