23948sdkhjf

Import af affald kan blive guldæg for Danmark

Affaldsenergi kan sagtens tænkes meget mere proaktivt ind i det danske energisystem og den cirkulære økonomi, mener Dansk Affaldsforening.
Gevinsten ved at importere affald kan blive endnu større end den er i dag. Det viser en rapport udarbejdet af EA Energianalyse for Dansk Affaldsforening.

Rapporten konkluderer, at importeret affald kan give samfundsøkonomiske gevinster på 150-220 mio. kr. om året frem mod 2040, når modtageprisen på de danske affaldsenergianlæg er – som i dag – 300 kr. pr tons.

- Skal Danmark høste gevinsten, kræver det at vi gentænker affaldets rolle i energisystemet fremadrettet, for der er et enormt potentiale, i at affaldsenergi udgør en større andel af energiforsyningen til gavn for danske økonomi, forbrugerne og den grønne omstilling, siger direktør i Dansk Affaldsforening, Jacob Hartvig Simonsen.

Aktuelt ligger prisen på importeret affald på tværs af anlæggene omkring 300 kr. pr tons, og har de seneste år været stigende. I 2015 blev der importeret 324.000 tons, hvilket gav mere end 100 mio. kr. i statskassen alene i afgifter.

Affaldsenergianlæggene får indtægter både for at modtage affaldet og for energiproduktionen. For modsat andre brændsler som kul, olie og gas og biomasse, som skal indkøbes på verdensmarkedet, betaler eksportlandene for, at Danmark modtager affaldet. Da anlæggene er organiseret som non-profit-selskaber, kommer gevinsterne ved import forbrugerne til gavn i form af laverer fjernvarmeregninger og affaldsgebyrer.

Unik mulighed i cirkulær økonomi
Rapporten forudsætter, at Danmark opfylder målet om mere genanvendelse i 2022, og at denne ambitionen fortsætter frem mod 2040. Den øgede import vil således ikke påvirke genanvendelsen af affald herhjemme, og det importerede affald er forsorteret i afsenderlandet, før det sendes til Danmark. Import af affald betyder samtidig, at danske energianlæg kan opretholde en høj forsyningssikkerhed, selv i en periode med omstilling til mere genanvendelse.

- Danmark har en unik position i den cirkulære økonomi, fordi vores energianlæg kan omdanne det restaffald, der ikke kan genanvendes, til grøn strøm og fjernvarme. Kun få lande i Europa har så veludbyggede fjernvarmesystemer og så effektive energianlæg som Danmark. Her har vi en klar konkurencefordel som giver os nogle unikke vækstmuligheder, siger Jacob Hartvig Simonsen.

EU's "Pakke for cirkulær økonomi" åbner op for at affald, der i dag ender på Europas lossepladser, skal recirkuleres. Men da ikke alt affald i dag og fremover kan genavendes, spiller affaldsenergi en nøglerolle i omstillingen til den cirkulære økonomi.

Dobbelt så stor klimagevinst
Der er markante klimagevinster ved at importere affald fra andre EU-lande. Livscyklusanalyser viser, at der er dobbelt så stor klimagevinst ved at energiudnytte engelsk affald i Danmark frem for at deponere det i England. Klimabelastningen ved transport af affald, der fortrinsvis sker med skib, er af lille betydning i det samlede klimaregnskab.

Rapporten fra EA Energianalyse viser, at CO2-udledningen samlet set forbliver uændret frem mod 2030, selvom vi importerer mere affald til energi end i dag. Det positive klimaregnskab skyldes først og fremmest, at energi fra affald i Danmark fortrænger andre fossile brændsler i energisystemet. Samtidig sparer man globalt set udledning af metan fra deponering affald, en klimagas der er 25 gange kraftigere end CO².
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11