23948sdkhjf

Gasrør afdækker fortiden

Forud for etableringen af et nyt gasrør mellem Egtved og Ellund undersøger arkæologer hvad den jyske muld gemmer på den 93 km lange strækning.
I løbet af 2012 anlægger Energinet.dk et gasrør på strækningen mellem Egtved ved Vejle til Ellund nær grænsen.

Forud for arbejdet går Sønderjyllands Museum i gang med at undersøge, hvad der gemmer sig i mulden langs 93 km lange strækning

De store maskiner på larvefødder vil i første omgang grave en 2,5 meter bred søgegrøft langs den fastlagte linjeføring af det kommende gasrør. De steder, hvor der bliver fundet arkæologiske spor vil derefter blive undersøgt i hele arbejdsbæltets bredde – altså 15-20 meter.

Anlægsarbejdet påbegyndes inden årsskiftet
Det nye gasrør kommer til at ligge parallelt med et gasrør, der blev etableret i 1980´erne. Derfor har arkæologerne en god indikator for hvad, de kan vente at finde når gravearbejdet går i gang.

Museets opgave er at dokumentere forhistorien og forbedre de historier der fortælles. Arbejdets omfang begrænser sig til arbejdsbæltet, så arkæologiske fund udenfor arbejdsbæltet røres der ikke ved. Derfor er der heller ingen drømme om at finde et sæt nye guldhorn:

- Det vil da være skønt med guldhorn, men vi kan også nøjes med mindre. Jeg drømmer om at finde noget vi ikke havde forudset eller ikke ved noget om lige nu. Noget, der fortæller en ny historie om vores fortid, siger som museumsinspektør Hans Chr. Andersen.

De arkæologiske undersøgelser skal på den lange strækning skal være afsluttet ved udgangen af 2011, og herefter går det egentlige anlægsarbejde i gang.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172