23948sdkhjf

Digitale vinde blæser

Nye aktører i vindenergiens globale værdikæde, digitaliseringens enorme potentiale, udbredelsen af vind til flere sektorer og fastholdelsen af Danmarks førerposition inden for vind er nogle af de helt varme emner i vindmøllesektoren. Vindmølleindustriens Generalforsamling og Årsmøde 2019 tager derfor fat i netop disse temaer.

Digitaliseringen af energisystemet er i fuld gang, og vi har slet ikke set det udfoldet endnu. Udskiftning af el-, vand- og varmemålere i de danske husstande til digitale versioner giver data i store mængder; det der ofte omtales som ”Big Data”. Big Data er en del af den digitalisering, som sker i langt de fleste sektorer i Danmark og verden. Den verdenskendte danske vindmøllesektor er naturligvis også en af disse sektorer. Digitaliseringen rummer nemlig et stort potentiale, såfremt den udnyttes rigtigt. Hvordan det gøres, er ”spørgsmålet til én million”, da der også sker store digitale kvantespring, når det kommer til vindmøllers performance, servicering og generelle drift.

Da Vækstteam for grøn energi- og miljøteknologi tidligere i år kom med ti anbefalinger til, hvordan Danmark bibeholder sit grønne momentum, var en af overskrifterne: ”Forbedret adgang til data”. Af de ti overordnede anbefalinger lå halvdelen af dem under førnævnte overskrift. Det er med andre ord her, at store dele af den fremtidige udvikling kommer til at ligge.

Der ligger et stort potentiale i den enorme mængde forbrugsdata, der opsamles gennem digitale målere. Uden tvivl. Adgangen til denne data er afgørende for udviklingen af nye forretningsmuligheder og brug af vindmøllestrøm, hvilket også var en af Vækstteamets anbefalinger. Derfor fokuserer værten for Vindmølleindustriens Årsmøde den 20. marts, Siemens Gamesa, ved CDO Christian Sønderstrup, på digitalisering i vindsektoren og vil medvirke til at udbrede forståelse for den igangværende og meget omtalte fjerde industrielle revolution, som digitaliseringen også er blevet kaldt.

Yderligere talere ved Årsmødet 2019 er EU senior energy lead hos Google, Marc Oman, i en session med Pim Fisher fra Shell New Energies og Michael Simmelsgaard fra Vattenfall under overskriften ”Wind Power – the cornerstone of the energy system”. Google der for nylig annoncerede, at de ved hjælp af ”machine learning algoritmer” har formået at optimere forudsigelserne for en vindmølles output, hvilket, ifølge Google selv, har en anslået effektivitetsforøgelse på 20 pct.

Danmark er ubetinget i toppen blandt verdens vindnationer, men hvis vi skal bevare denne position, er der nogle banebrydende ting, som vi skal være dygtigere til i fremtiden. Som Christian Sønderstrup, CDO i Siemens Gamesa siger i forbindelse med en artikel fra Vindmølleindustrien om digitalisering: ”Som ledere og som land bør vi give slip på fortidens succes og forfølge den næste disruptive, teknologiske bølge, hvis vi som virksomheder og samfund fremadrettet også vil skumme fløden”.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109