23948sdkhjf

49 ultra kystnære møller skal smyge sig om Skagens gren

Hvert år bliver tusindvis af turister afbilledet ved Danmarks nordligste punkt - med ét ben i Skagerrak og ét ben i Kattegat. Men det kan meget vel snart være slut.

Hvert år æder havet en lille bitte smule af Skagen Odde, der i daglig tale kaldes Grenen. Derfor står Skagen – og Danmark – til at miste et af sine helt store turistmål.

Nu har foreningen Vindens Venner sammen med en række aktører i den danske energisektor udarbejdet et forslag til kystbevarelse i det stormomsuste nord.

Forslaget går ud på at lade 49 store vindmøller opføre i vandkanten rundt langs grenen over en strækning på 10 km. Fra det grå fyr ved Kattegat op langs kysten rundt om grenen og ned langs kysten til solnedgangskiosken ved Gammel Skagen.

Det er første gang at konceptet 'Ultra kystnære havmøller' afprøves i Danmark.

- Møllerne skal stå cirka 25 meter fra kysten. Forhåbningen er, at møllernes fundamenter vil bryde bølgerne og bidrage til kystbeskyttelsen af Skagen Odde, fortæller formand for Vindens Venner, Wendy Møller.

Det er endnu ikke bestemt, hvilken type af møller, man påtænker at anvende, men Wendy Møller formoder, at det bliver en prototype af den nye 12 MW-mølle med en højde på 250 til 300 meter.

Forslaget er lige nu havnet hos Frederikshavn Kommune, hvor stemningen for planerne er positiv. Især fordi det ikke alene er et kystbeskyttelsesprojekt, men også kan bidrage til kommunens bestræbelser på at blive fossil-fri kommune. 

De første møller vil blive stillet op omkring årsskiftet og sat i drift 1. april 2020.

Hvis metoden viser sig at virke, vil man anvende metoden andre steder i landet, hvor man har problemer med moder natur.

- Vi behøver jo ikke kigge ret langt mod syd før vi når Råbjerg Mile. Den er jo godt på vej mod Hulsig og Kattegat. Vi mener, at omkring 25-30 store landmøller vil kunne stoppe sandmilens vandring, siger Wendy Møller.

#aprilsnar

Kommenter artiklen (4)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078