23948sdkhjf

Vind og lagring går hånd i hånd

Det er ikke kun fordi, foråret for alvor er ved at have bidt sig fast, at det føles som om der er noget i luften. Sammen med begyndende pollen svirrer luften efterhånden også temmelig meget med en ganske anden forårsbebuder: Folketingsvalget.

Senest 17. juni skal valget afholdes, og allerede nu står det klart, at klimaet bliver et af valgets vigtigste temaer – for både vælgere og politikere. Det er i sig selv rigtigt positivt, men i debatten op til valget kan de overordnede grønne ambitioner ikke stå alene – der skal konkrete energipolitiske initiativer til. Den kommende regering – uanset farve og konstellation – bliver nødt til at sætte energikonvertering og -lagring i højsædet, hvis Danmark skal være i front for næste fase af den grønne omstilling.

Klimaet er blevet en folkesag. Grøn er det nye sort, og meningsmålingerne viser, at klimapolitikken ligger i toppen af danskernes prioriteringer. En rigtig positiv udvikling, der samtidigt lægger et stort pres på såvel regering som folketing.

For med kravene om bæredygtighed og fossil uafhængighed kommer uvægerligt behovet for konkret handling. Vi har vænnet os til, at betragte Danmark som en grøn stormagt, men sandheden er, at vi nemt kan risikere at miste den grønne førertrøje. For længe har vi hvilet på vindmøllernes laurbær, og det er på høje tid, vi tager næste skridt i den grønne omstilling. Det betyder ikke, at vindmølleeventyret slutter her, tværtimod, men det betyder, at der skal skrives et nyt kapitel.

For hvis Danmark skal være uafhængig af fossile energikilder i 2050, kræver det massive mængder vedvarende energi. Energi som primært vil komme fra vindmøller. Fra begge sider af den politiske midte barsles der med planer om nye, store havvindmølleparker, og det er meget positivt, at der er bred opbakning til investering i ny grøn energiproduktion. For faktisk er der brug for endnu mere vind end de politiske udmeldinger i præ-valgkampen ligger op til. Vi skal nemlig bruge massive mængder el, ikke til at komme ud gennem stikkontakten, men til at konvertere til gas og flydende brændstoffer.

For målsætningen om fossil uafhængighed kræver ikke kun grøn strøm i elnettet. Den kræver grøn energi i alle sektorer. Og selvom vi er verdensmestre i at producere grøn strøm, har vi endnu meget at lære, når det drejer sig om at integrere den, og gøre den i stand at erstatte den energi fra fossile brændstoffer, som vi dag bruger i fx fly, skibe og industri.

Derfor skal det være en politisk topprioritet for den kommende regering at sikre en større indsats i forhold til konvertering og lagring af den grønne energi. Vi skal blive verdens bedste til at udnytte strømmen fra møllerne. Strøm, der skal bruges til at producere brint ved elektrolyse. Brinten kan så igen bruges direkte, eller indgå i videre forædling, fx til flydende brændstoffer. Pointen er, at hvis vi bruger strøm til at at producere brint, kan den grønne energi lagres, og flyttes på tværs af sektorer. Men det er ikke ligetil.

Hvis vi skal lykkes med at skabe den nødvendige stabilitet og resiliens i energisystemet, som er nødvendig for både at ændre energisystemet og at opretholde den stærke forsyningssikkerhed vi er vant til i el-systemet, skal vi i langt højere grad end nu tænke på tværs af energisystemets mange siloer. Det handler ikke om el eller varme eller transport eller gas eller noget helt femte.

Hvis vi skal lykkes med at tænke energi og forsyning under ét, og ikke i individuelle sektorer, kræver det en stærkere indsats, hvad angår energikonvertering. Til gengæld vil det betyde at de uhyre store lagringskapaciteter i bl.a. gasnettet kan udnyttes i den grønne omstilling og at vi får en reel mulighed for at opfylde store reduktionsmål i transportsektoren, hvis vi konverterer den grønne strøm til brint og elektrofules.

Danmark med vores førerposition på vind, enorme vedvarende ressourcer i særligt Nordsøen og avancerede infrastruktur med både gas og fjernvarmenet i en unik position. Vi har alle muligheder for skabe et bæredygtigt energisystem, hvor vedvarende kilder kan gøre os fossilfrie og selvforsynende. Hvor trafikken er emissionsfri, gassen er grøn og der er vind i både stikkontakterne og produktionen af (grøn)olie.

Det bliver ikke nogen let opgave at løse, men det kan lade sig gøre.

Hvis Christiansborg sætter handling bag klimaparolerne efter valget, og accelerer udbygningen af vind og samtidig gør konvertering og lagring til topprioritet, er Danmark godt positioneret til at beholde den grønne førertrøje i endnu en etape af omstillingen.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109