23948sdkhjf

Klumme: Fjernvarme er vejen til vækst og øget beskæftigelse

Hvad er det, samfundet skriger på i øjeblikket? Vækst og øget beskæftigelse uden at udledningen af CO2 forøges. Hvor finder man svaret på disse vigtige spørgsmål? Hos fjernvarmen.
Af Kim Mortensen, direktør Dansk Fjernvarme

Egentlig behøver jeg ikke skrive mere, for spørgsmålene er jo besvarede. Men jeg vil nu alligevel uddybe og nuancere det en kende mere.

Danish Board of District Heating (DBDH), der fjernvarmens eksportorganisation, har for nyligt offentliggjort de seneste tal for eksport og beskæftigelse indenfor fjernvarmesektoren. Eksporten er steget til seks milliarder kroner i 2010 fra et niveau omkring fire milliarder kroner. Allerede i 2015 forventes dette tal at være vokset til 7,6 milliarder kroner.

Danmark er blandt verdens førende fjernvarme-nationer, ikke bare som det land, der har den største udbredelse af fjernvarme, men også som det land, hvor de teknologiske løsninger findes. Det er os, der kan. Vi har tilmed unikke muligheder for at blive endnu bedre på dette felt, som får større og større opmærksomhed fra blandt andet IEA og EU.

IEA meldte i maj ud, at man verden over skulle se efter at få gang i omstillingen af kraftværker til kraftvarme, fordi det er fuldstændig spild af ressourcer at lade spildvarmen gå til spilde ved elproduktion. Altså lede den ud til fugle og fisk i stedet for ud i radiatorerne.

EU fulgte kort efter op og pegede på, at medlemslandene skal til at gøre brug af kraftvarme – og dermed fjernvarme. Det gør kun de færreste EU-lande nemlig i dag.

Men for Danmark og dansk erhvervsliv er der gemt et kæmpe potentiale i dette. Beskæftigelses-mæssigt er der i dag cirka 9000 beskæftigede i fjernvarmebranchen. Det tal ventes at stige til omkring 11.000 i 2020.

Det slutter endda ikke her. For dette understøttes af scenarierne, som er skitseret i Dansk Fjernvarmes Varmeplan Danmark 2010, hvor anbefalingen er, at fjernvarmen udbredes til at dække to tredjedele af varmebehovet i Danmark. Det kræver investeringer i størrelsesordenen 70 milliarder kroner.

Fjernvarme rummer den fleksibilitet, som det samlede energisystem har et udtalt behov for, for at kunne integrere mere vedvarende energi i stedet for fossile brændsler som olie, kul og naturgas. Fjernvarmen kan populært sagt være batteriet for de fluktuerende energiformer som sol og vind.

Varmeplan Danmark 2010 viser tilmed, at det vil være en særdeles fornuftig investering for det danske samfund, som ellers mærker finanskrisen. Ganske vist skal der investeres 70 mia. kr. over 10 år, men med en positiv afledt effekt på statskassen. Faktisk vil statskassen have to mia. kr. i plus allerede efter det første år, blandt andet fordi udbygningen af fjernvarmen betyder 7-8000 arbejdspladser.

Så fjernvarme er en væsentlig del af svaret på de spørgsmål, som politikere, økonomer og erhvervsfolk stiller i en tid, hvor samfundet er presset på disse vitale punkter.

Og det tilmed på en grøn og klimavenlig måde, fordi fjernvarme i bund grund er et distributionssystem til energi.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109