23948sdkhjf

Fjernvarmen kan levere en stor del af løsningen på klimaudfordringen

Dette er et debatindlæg skrevet af Michael Fibiger, økonomisk konsulent, Dansk Fjernvarme.

Meninger og holdninger er derfor ikke et udtryk for Energy Supplys meninger og holdninger.

Danmark skal frem mod 2030 reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i forhold til niveauet i 1990. På daværende tidspunkt var udledningen på 75 millioner ton, og udledningen skal derfor ned på 23bmillioner ton i 2030. I øjeblikket er udledningen på 48,5 millioner ton, og vi mangler derfor at finde reduktioner på i alt 25,5 millioner ton CO2.

Det kan fjernvarmen hjælpe med at finde løsninger på. Vi har lagt et samlet forslag frem, som betyder, at fjernvarme bliver 100 procent CO2-neutral i 2030. Derudover  vil fjernvarmen også bidrage til den grønne omstilling af elsektoren og til afviklingen af naturgassen i Danmark.

En omstilling af fjernvarmeproduktionen til 100 procent CO2-neutral fjernvarme har den umiddelbare følgevirkning, at også elproduktionen fra kraftvarmeværkerne bliver CO2-neutral. Når fjernvarmen bliver 100 procent CO2-neutral, vil det reducere CO2-emissioner fra fjernvarmen med 2,75 millioner ton og fra elproduktionen med 6,65 millioner. ton. Det svarer tilsammen til 37 procent af udfordringen.

Hvis man samtidig beslutter, at de 500.000 boliger med naturgas og oliefyr skal omstilles til klimavenlige løsninger som fjernvarme og varmepumper, vil det reducere udledningen af drivhusgasser med yderligere 2 millioner ton, svarende til yderligere knap 8 procent af udfordringen. Det vil vi i fjernvarme gerne bidrage til at hjælpe med.

Til sammen kan de nævnte initiativer løse 45 procent af udfordringen om 70 procent reduktion i drivhusgasserne frem mod 2030.

Det eneste politikerne skal gøre er at sikre de nødvendige rammebetingelser for, at vi kan nå målene om CO2-neutral fjernvarme, grøn omstilling af elsektoren og afvikling af naturgassen.   

I vores forslag om CO2-neutral fjernvarme i 2030 har vi beskrevet, hvordan det kan ske, og hvilke rammebetingelser der skal til for at understøtte en omkostningseffektiv grøn omstilling af fjernvarmen. Vi foreslår en moderne regulering, som på samme tid understøtter mål om effektivitet og grøn omstilling, så vi kan investere i geotermi, solvarme, bedre udnyttelse af overskudsvarme og andre grønne teknologier. Og vi foreslår rammebetingelser, der giver selskaberne mulighed for at investere i de rigtige løsninger, samt at kunne finansiere disse investeringer uden at skulle løbe urimeligt store risici.

Vores tilbud til politikerne er kort: Giv os de rigtige rammebetingelser, så hjælper vi med at løse op mod 45 procent af udfordringen om 70 procent reduktion i drivhusgasserne i 2030.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen (3)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094