23948sdkhjf

Klumme: Det smarte energisystem

Fremtidens danske energisystem skal være smart - Ellers bliver det aldrig fossilfrit og CO2-neutralt.
Klumme af Kim Mortensen, direktør, Dansk Fjernvarme.

Faktisk har vi allerede mange smarte løsninger indbygget i den energiforsyning, vi kender i dag. Det hedder kraftvarme og fjernvarme, fordi vi udnytter dels spildvarmen fra el-produktion effektivt, dels har et kæmpe fjernvarmenet, som kan gemme ressourcerne i en periode og dermed skære de store udsving fra fluktuerende energikilder som vindmøller ned til at være en ekstra ressource.

Fjernvarme er ikke et brændsel, men et distributionssystem til energi ved hjælp af varmt vand. Faktisk er varmt vand en rigtig god energibærer; det har de mange års tradition for fjernvarme i Danmark allerede bevist klart og tydeligt.
Vores storbyer med København i spidsen er i dag nogle af de mest grønne storby-samfund, der findes. Det er de, fordi vi udnytter kraftvarme og affaldsforbrænding til at producere den ressource, som er den aller mest efterspurgte energitjeneste: Varme.

På verdensplan er efterspørgslen på energitjenester 47 procent efter varme, 27 procent efter transport og 17 procent efter el.

Varme er den mest simple af disse, men altså den mest efterspurgte.

Varme kan man få på lige så mange måder, som fantasien tillader. Her i Danmark kommer en femtedel af vores varmeproduktion fra affald.

Det er en smart udnyttelse af en ressource, som vi alligevel brænder af for at slippe af med. Men det kræver et fjernvarme-net at kunne affaldsvarmen i praksis.

Vi skal fortsat tænke lige så smart. For hele energisystemet skal hænge sammen, ellers når vi ganske enkelt ingen vegne i kampen for at komme CO2-udlednignen til livs.

Fjernvarme er ”alt-ædene” af vedvarende energi, har Lykke Friis sagt mange gange i sin egenskab af klima- og energiminister, og den udlægning er ganske rigtig. For fjernvarme er det led, som kan binde enderne sammen og opsluge både overskuds-el fra vindmøller på blæsevejrsdage og overskudvarme fra kraftværkerne, når vinden ikke blæser – eller fra solen, affaldet, biomassen eller for den sags skyld fra jordens indre varme.

Tilmed er det også smart for boligejerne. De skal ikke selv være varmemestre og fylde brændsel på fyret flere gange dagligt, når frosten sætter ind. De skal ikke slå til, når priserne på træpiller er lavest, eller når der er tilbud fra byggemarkedet på en stabel brænde. Eller selv ringe til olie-manden efter fyringsolie.

Fjernvarme er den kollektive forsyning, som sikrer, at hver enkelt husstand får gavn af ressourcerne på en samfundsøkonomisk fordelagtig måde. Lader vi boligejerne i byerne selv finde opvarmningsløsninger, så når vi aldrig nogensinde målsætningerne, for så suboptimerer hver enkelt indenfor sin ligusterhæk og tænker ikke i sammenhæng, og vi får aldrig mulighed for at få samspillet med el-nettet bygget ind.

Tilmed er fjernvarmeforbrugerne med i Danmarks formentlig største miljøbevægelse, for fjernvarmen er toppen, når det gælder andelen af vedvarende energi. Faktisk kan fjernvarme omstilles til 100 procent vedvarende energi på forholdsvis få år. Fjernvarmevandet er nemlig ikke afhængigt af at blive opvarmet af et bestemt brændsel. Bare vandet bliver varmt.

Denne unikke platform skal udnyttes, når vi skal videre med omstillingen af vores samlede energisystem til at være fossilfrit.

Det skal politikerne meget snart i gang med at drøfte, når forhandlingerne om det energipolitiske forlig genoptages. Det nuværende forlig udløber med udgangen af i år, og skal vi gøre fremskridt, så skal energisektoren have nogle solide og langsigtede rammer. Rammer der er smarte, og rammer hvor helheden og sammenhængen er tænkt ind. Ellers er det ikke smart.
Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.129