23948sdkhjf

Solcelle-forsker modtager Grundfosprisen

Frederik Christian Krebs er blevet belønnet for sin banebrydende forskning i solceller af polymere med Grundfosprisen og 1 mio. kr.
Grundfosprisen 2011 er i dag blevet givet til professor Frederik Christian Krebs fra Risø, DTU. Det blev offentliggjort ved en prisuddeling på Poul Due Jensen Akademiet med deltagelse af blandt andet Joschka Fischer, Huang Ming og Søren Hermansen. Prisen på 1 mio. kroner bliver givet i anerkendelse af Fredrik Christian Krebs’ banebrydende forskning inden for solceller af polymere, som har til formål at bidrage til bæredygtig, vedvarende energi.

- Jeg tror, vi skal finde en del af fremtidens energiforsyning i solen. Vi skal have fat i de enorme mængder energi, der dagligt rammer jorden - men ikke bliver samlet op eller lagret. Derfor er det vores pligt at anerkende forskning - og ikke mindst de mennesker, der udfører forskning inden for udnyttelse af solens energi til os mennesker. De sætter fokus på nye løsninger og bud på de udfordringer, der venter os alle i fremtiden, siger Niels Due Jensen, formand for Poul Due Jensens Fond og for bedømmelseskomitéen.

Unik teknik
Frederik Christian Krebs har gjort sig bemærket inden for materialeforskningen, og han har udviklet en miljøvenlig, kontinuert teknik til fabrikation af plastsolceller. Dermed bidrager hans forskning til at gøre polymere solceller til et billigt alternativ til de silicium-baserede solceller, vi kender i dag.

- Grundfosprisen står for mig som den suverænt største teknisk videnskabelige anerkendelse, der kan opnås i Danmark. Prisen giver mig mulighed for at investere i udstyr, som jeg mener vil placere Danmark godt, men som er for risikobetonet til umiddelbart at opnå offentlig støtte. Udover at være dybt beæret ved jeg, at Grundfosprisen vil bringe mig foran og den vil sikre, at jeg har masser af muligheder for at bringe dansk industri forrest, siger prismodtageren Christian Frederik Krebs.

Christian Frederik Krebs har stået i spidsen for opbygningen af forskningsområdet og leder i dag en større forskningsgruppe, der er blandt de førende i verden, når det gælder udvikling af en ny generation af polymere solceller. Det unikke er, at solcellerne kan produceres i store mængder til lave priser, og samtidig har tilstrækkelig høj ydeevne og holdbarhed for praktiske anvendelser.

Penge til forskning
Det er tiende gang, at Grundfosprisen bliver uddelt. Formålet er at stimulere, anerkende og støtte national og international forskning i banebrydende, samfundsgavnlige og fremsynede løsninger inden for teknik- og naturvidenskab. Grundfosprisen er på 1 mio. dkr, hvoraf de 250.000 kr. er en personlig gave, mens de resterende 750.000 kr. er forbeholdt forskning.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078