23948sdkhjf

Fjernvarmen gemmer på lagerkapacitet svarende til 458.000 elbiler

Lageret står der allerede i dag og kræver ikke gigantinvesteringer. Faktisk kan det meget let tages i anvendelse, lyder det fra Dansk Fjernvarme.
- Værsgo. Her er lagerkapacitet svarende til 458.000 elbiler.

Tilbuddet kommer fra fjernvarmen, som dermed lægger en klar bund under de grønne ambitioner for fremtidens energisystem.

- Regeringens planer betyder jo farvel til fossile brændsler til el og varme senest i 2035, og samtidig et goddag til endnu flere vindmøller og mere vedvarende energi. Derfor er der behov for at kunne balancere det samlede energisystem. Det kan fjernvarmen – tilmed uden hverken stat eller privatpersoner skal investere gigantiske summer. For kapaciteten står allerede klar nu, siger Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen.

Det er fjernvarmeværkernes akkumuleringstanke, som gemmer på den enorme kapacitet, som svarer til, hvad 458.000 elbilers batterier kan rumme af energi.

Klar til udfordringen
I det hele taget står de grønne teknologier foran endnu et tigerspring i det danske energisystem. Med meldingerne om et definitivt farvel til fossile brændsler i 2035, så er der samtidig sat udløbsdato på naturgassens tid som et af de bærende brændsler i det danske energisystem.

- Fjernvarmen rummer allerede i dag den fleksibilitet, som kræves for at omstille det samlede energisystem til at være fri for fossile brændsler som naturgas, olie og kul i 2035. Med 50 procent vind i elsystemet allerede i 2020, så skal der ganske enkelt bruges fjernvarme som batteri for at sikre mod nedbrud. Vi er klar til den udfordring, siger Kim Mortensen.

Vindmøller producerer el, når det blæser – og ikke nødvendigvis, når der er behov for el til lys, computere og produktionsanlæg med mere. Derfor skal der være et batteri, der kan lades op, når der er overskudstrøm. Samtidig er der behov for back-up til at levere el, når det ikke blæser og vindmøller står stille.

Udfordringerne for fjernvarmen ligger i at kunne lagre vedvarende energi som sol og vind i længere tid end i dag, så man i højere grad kan gemme fra sommer til vinter.
Kommenter artiklen (6)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109