23948sdkhjf

Nordsøolien er truet af CO2 mangel

Nordsø-aktiviteterne der bidrager med milliarder til statskassen trues af tekniske udfordringer og en paradoksal mangel på CO2.
A.P. Møller-Mærsk udtænker i øjeblikket en række avancerede og højrisikable projekter for at holde udvindingen af olie og gas i Nordsøen rentabel. For at kunne fastholde produktionen kræver det, at projekterne kaster resultater af sig i de kommende år.

Selvom adm. direktør for Maersk Oil, Jakob Thomasen, udtrykker overfor Børsen, at selskabet arbejder med en række andre tekniske projekter, blandt andet en skanning af undergrunden efter mere olie, er fremtiden usikker.

- Vi investerer alt det, vi kan, hvis det er kommercielt fornuftigt. Men det bliver sværere og sværere at retfærdiggøre investeringerne økonomisk for hver tønde olie og for hver kubikmeter gas, vi producerer, udtaler Jakob Thomasen til Børsen.

Problemer med at anvende CO2
Maersk Oil arbejder med at pumpe CO2 ned i olieboringerne, for at tvinge olien op, men der er flere problemer forbundet med denne proces. Eksempelvis bliver CO2 til syre, når det blandes med vand, hvilket giver problemer med tæring af rørene i olieplatformene.

Maersk Oil har også meget svært ved at skaffe den nødvendige mængde CO2. De har fået lovning på at modtage en halv mio. kubikmeter, men til pilotprojektet alene skal de bruge tre gange så meget.

Problemet er, at ikke mange kraftværker og store industrier er interesserede i at indfange CO2. Så længe det forholder sig sådan, bliver det meget svært at skaffe den fornødne mængde.

Ser på muligheder i andre lande
Maersk Oil fremhæver i Børsen, at de investerer alt det, de kan, hvis det er kommercielt fornuftigt. Men også at det bliver sværere og sværere at retfærdiggøre investeringerne økonomisk for hver tønde olie og for hver kubikmeter gas, de producerer.

Problemet for den danske økonomi er, at idet forrentningen bliver lavere, vil andre lande blive mere attraktive. Manglen på resultater i Nordsøen har allerede ført til, at Maersk Oil jagter olie og gas i en række andre lande for at kompensere for den faldende produktion.

Nye aktiviteter i England, Angola, Den mexicanske Golf og Brasilien skal efter 2014 kompensere for den faldende produktion. Det er dog endnu uvist, hvornår Mærsk begynder at nedtage de op til 40 år gamle, danske olieplatforme placeret i Nordsøen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125