23948sdkhjf

Redningsplan for barmarksværkerne er på vej

De dyre barmarksværker går en lysere fremtid i møde. Redningsplanen for at sikre lavere varmepriser er på vej. Redningen er biomasse og solvarme. Dansk Fjernvarme har taget hul på besøgsrunde til de berørte værker.
Barmarksværkernes alt for høje varmepriser er på vej mod at være fortid. Det nye energiforlig rummer den redningsplan for barmarksværkerne, som Dansk Fjernvarme har arbejdet for. Nemlig en plan, hvor de dyre værker får mulighed for at få en billigere drift.

- Det er utrolig glædeligt, at vi nu kan række den hjælpende hånd ud til barmarksværkerne, som de så hårdt har brug for, siger Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen.

Biomassekedler op til 1 MW
Kendetegnene for barmarksværkerne er, at de er naturgasfyrede, og at de har forholdsvis lange ledningsnet per forbruger. Typisk har et barmarksværk kun forholdsvis få forbrugere.

- Ved at sikre barmarksværkerne lov til at installere biomassekedler på op til 1 MW, sikrer man, at de får en billigere drift end i dag, hvor de er bundet til naturgas, siger Kim Mortensen.

Muligheden bliver sikret med blandt andet en lovændring, som åbner for, at de cirka 35 dyreste barmarksværker må omstille fra naturgas til biomasse.

Giver mulighed for at sænke priserne
I efteråret offentliggjorde Dansk Fjernvarme en rapport om måderne at redde barmarksværkerne. Den er udarbejdet af Rambøll. Rapporten peger på, at kombinationen af solvarme og biomasse er det nærmeste, man kan komme på en mirakelkur. Såvel de store solvarmeanlæg som biomasse-fyrene er velkendt teknologi, som i dag kører på bedste vis hos rigtig mange fjernvarmeværker.

En forudsætning er dog også, at de enkelte værker omlægger afskrivningerne på deres ledningsnet. Typisk har værkerne omkring fem år tilbage af deres afskrivninger på ledningsnet. Men den tekniske restlevealder på fjernvarmerørene er typisk langt over 20 år. Derfor kan barmarksværkerne afskrive over flere år, og dermed reducere varmeprisen med det samme.

De dyreste barmarkværker ligger med priser helt op til ca. 37.000 kroner årligt for at opvarme et standardhus på 130 kvadratmeter med et forbrug på 18,1 MWh om året. Vurderingen er, at det kan lade sig gøre at sænke varmepriserne med adskillige tusinde kroner, så varmen bliver konkurrencedygtig med andre alternativer.

Dansk Fjernvarme er allerede nu i gang med besøg hos berørte barmarksværker for sammen med konsulenter at udarbejde konkrete handlingsplaner for hvert enkelt værk.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125