23948sdkhjf

Fra biomasse til bio-olie

Aarhus Universitet etablerer nu et Program for Bioraffinering, som skal give nye muligheder for at eksperimentere med teknologier til bioraffinering; blandt andet teknologier, som omdanner biomasse til bio-olie.
Den olie, som i dag pumpes op af undergrunden blev skabt for 10–160 mio. år siden. Det skete ved, at organisk materiale aflejrede sig på havbunden. Efterhånden som materialet blev dækket af andre aflejringer steg tryk og temperatur – og materialet blev omdannet til råolie.

Denne proces kan eftergøres i et hydrotermisk procesanlæg, benævnt HTL efter den engelsk term: hydrothermal liquefaction. I et sådant anlæg ledes det organiske materiale sammen med vand ind i en reaktor. Når materialet udsættes for et tilstrækkelig højt tryk kombineret med høj temperatur omdannes det til en tyktflydende olie, som kan raffineres til dieselolie og andre olietyper. Det skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Potentiale for fremtiden
Metoden har været kendt siden 1930’erne, men har aldrig slået an i større skala. Især fordi processen er forbundet med store tekniske udfordringer. Herudover har der været tvivl om energipotentialet og kvaliteten af bio-olien.

I de senere år er der ved Institut for Kemi og iNANO ved Aarhus Universitet blevet arbejdet på at udvikle processen i et lille anlæg. Forskningen har blandt andet vist, at HTL kan bringes til at udnytte biomassens energiindhold bedre end andre teknologier. Helt op til 85 % af energiindholdet kan udnyttes.

- Vi mangler robuste metoder til at omdanne biomasse til bæredygtige energiformer, som kan anvendes i blandt andet transportsektoren. Hydrothermal liquefaction har potentialet til at blive en af fremtidens vigtige energiteknologier. Der er dog et stort behov for en større forsknings- og udviklingsindsats i HTL til bio-olieproduktion og anden bioraffinering. Det skal blandt andet afklares, om de lovende resultater kan fastholdes i et opskaleret procesanlæg, siger dekan Brian Bech Nielsen fra Aarhus Universitet.

Nyt forskningsprogram
HTL er en af flere teknologier, som Aarhus Universitet nu samler i et nyt Program for Bioraffinering. Universitetet arbejder i forvejen med en række teknologier til omdannelse af organiske materialer til energi og andre produkter. Blandt andet er et stort anlæg til forskning i biogas placeret på AU Foulum.

Det nye program vil primært arbejde med klima- og miljøvenlig biomasse som fx græsser og andre flerårige afgrøder. En af udfordringerne er at skabe muligheder for at dele sådanne biomasser op i fraktioner, der kan anvendes til fx foder, materialer og biobaserede råstoffer til den kemiske industri.

Programmet for Bioraffinering vil integrere aktiviteter på AU Foulum, Campus Aarhus og flere andre AU lokaliteter og vil blive ledet af forskningsleder Anders Peter Adamsen fra Institut for Ingeniørvidenskab ved Aarhus Universitet.

- AU Foulum er internationalt førende inden for forskning i bæredygtige dyrkningssystemer til biomasse. Det nye program skal blandt andet øge mulighederne for at kombinere den anvendte forskning på Foulum med universitetets mere basale forskning inden for kemi, molekylærbiologi og ingeniørvidenskab. Målet er, at hele universitetets viden udnyttes i udviklingen af bæredygtige energisystemer, siger Brian Bech Nielsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11