23948sdkhjf

Monopol koster elkunder millioner

Der er brug for en granskning af den danske elsektor. Danskerne betaler nogle af de højeste elpriser i verden, og det skyldes langt fra kun danske ambitioner om grøn energi og deraf høje afgifter.
De private, danske elkunder er stavnsbundne til deres lokale elselskaber, når det kommer til betaling af netabonnement og distribution af strømmen. Det er et stavnsbånd i form af regionale monopoler, der sikrer de lokale elselskaber en årlig millionindtjening, det skriver Berlingske Business.

Betalingen af abonnement og den lokale transport af strømmen udgør i snit mere end 30 øre per KWh. Samlet bliver det til et årligt milliardbeløb for de danske elkunder.

Den gennemsnitlige årlige abonnementsbetaling på landsplan er i perioden 2000 til 2009 steget fra 571 kroner til 750 kroner. Og de tal dækker over store regionale forskelle. DONG Energy valgte fx i 2006 at hæve kundernes abonnementspris fra 150 kr. om året til 810 kr.

Elsektoren skal gås efter i sømmene
Hos Forbrugerrådet er man opmærksom på de stigende abonnementspriser og nettakster hos elselskaberne. Her mener man, sektoren skal kigges efter i sømmene.

- Der er et behov for at undersøge reguleringen af energisektoren nøje, og jeg har da også med tilfredshed noteret mig, at det indgår i den nye energiaftale. Det må klarlægges, om overskudsgraderne i elselskaberne er for høje. Ligesom vi må sikre, at reguleringen af elsektoren er stærk nok, for det lader ikke til at være tilfældet i dag, siger chefkonsulent i Forbrugerrådet, Martin Salamon, til Berlingske Business.

Hos energiselskabernes brancheforening, Dansk Energi, hilser man en gennemgang af reguleringen velkommen. Men man afviser, at der er behov for at stramme op.

- Reguleringen er allerede i dag benhård, og ingen netselskaber formår at opnå et prangende afkast på den investerede kapital. Tværtimod - netdrift er en elendig forretning, da investeringsbehovet er så højt. Det er jo heller ikke sådan, at private investorer står i kø for at investere i netselskaberne, selv om man måske nok har en høj overskudsgrad, lyder det fra direktør i Dansk Energi, Lars Aagaard.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126