23948sdkhjf

Fjernvarmeinvesteringer for 2-3 mia. om året

Den grønne omstilling af energisektoren er i fuld gang. Fjernvarmeværkerne investerer mellem to og tre milliarder kroner årligt i renoveringer, udvidelser og vedvarende energi.
Den grønne omstilling er i gang. Fjernvarmebranchen har således de senere år sat gang i en række nye, grønne projekter, som sikrer en mindre og mindre CO2-belastende opvarmning.

- Der bliver investeret mellem to og tre milliarder kroner hos fjernvarmeværkerne årligt. Det er investeringer, som sikrer forbrugerne bedre, billigere og ikke mindst mere klimavenlig fjernvarme, siger direktør Kim Mortensen fra Dansk Fjernvarme.

I 2009 viser tal fra Danmarks Statistik, at der blev investeret 2,3 milliarder kroner. Dette niveau vurderer Dansk Fjernvarme at være fastholdt og formentlig øget.

Klimavenlig fjernvarme
Investeringerne omfatter både nye anlæg, baseret på vedvarende energikilder som flis og anden biomasse, udvidelser og moderniseringer af ledningsnet, konverteringer af områder med individuel naturgas til fjernvarme med meget mere.
Altså både energieffektiviseringer og omstilling fra fossile brændsler til vedvarende energikilder. I dag er fjernvarme baseret på 46 procent vedvarende energi. Det tal vokser og vokser.

- Fjernvarme er i bund og grund varmt vand i rør. Hvordan vandet varmes op er ikke afgørende, og derfor er det ikke teknologisk set nødvendigt at bruge fossile brændsler. Tilmed er biomasse og anden vedvarende energi i dag billigere for forbrugerne, fortæller Kim Mortensen.

De teknologier, som for alvor har fundet vej til fjernvarmenettet, er solvarme, som er i eksplosiv udvikling, flis samt geotermi, der er varme fra dybt nede i jorden.

Men også brug af spildvarme fra industri udbredes mere og mere. Altså energi som under alle omstændigheder er til rådighed og ellers ville være blevet spildt ved at afkøle den bort til fugle og fisk.

Flere jobmuligheder
- Det nye energiforlig rummer kimen til en række nye investeringer i fjernvarme. Det vil skabe ikke bare grøn energi, men også grønne, danske arbejdspladser og være til gavn for både miljøet og forbrugerne, som får billigere varme, siger Kim Mortensen.

Den danske fjernvarmeindustri er internationalt førende og eksporterer i dag for seks milliarder kroner årligt ifølge en opgørelse fra eksportorganisationen Danish Board of District Heating. Eksporten ventes at stige til 7,6 milliarder kroner i 2015 og 10,3 milliarder kroner i 2020.

Dette vil samtidig betyde, at medarbejderantallet hos disse fjernvarmevirksomheder stiger fra 9200 til over 11.000. Der til kan lægges, at rapporten Varmeplan Danmark 2010 peger på, at der er et potentiale på 7-8000 job ved en udbygning af de eksisterende fjernvarmenet fra nu 62 procent til ca. 75 procent af alle husstande.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078