23948sdkhjf

Økologisk biogas på vej

Med energiforligets øgede tilskud til produktion af biogas vil det nu kunne betale sig at producere biogas af økologisk plantemateriale og bruge resterne til gødning.
Høje tilskud til biogas produceret af andet end gylle får økologerne til at juble. De har nemlig generelt langt færre dyr end traditionelle landmænd, og derfor har de også vanskeligere ved at skaffe gødning til deres marker.

Selv om halvdelen af kvælstoffet fra gylle i en økologisk produktion må komme fra ikke-økologiske dyr, så understreger formand for Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer, Uffe Bie, ifølge Ingeniøren, at økologerne helst vil have økologisk gødning, og at de ikke kan benytte gødningen fra traditionelle biogasanlæg, blandt andet fordi mange af dem benytter slagteriaffald.

Løsningen er biogasanlæg, som bruger en stor andel plantemateriale, som økologerne selv har kontrol over. Resterne fra de anlæg kan benyttes til at gøde deres marker.

- De områder, hvor der er husdyrtyndt, vil der poppe økologiske biogasanlæg op. Det er en forudsætning for, at der kan ske en udvidelse af økologien, siger Uffe Bie til Ingeniøren.

Kløvergræs frem for majs
Ifølge Uffe Bie vil de økologiske landmænd ikke benytte en-årige afgrøder som majs til deres biogasanlæg. De vil derimod høste flerårigt kløvergræs, som alligevel indgår i økologisk sædskifte for at forbedre jorden.

- Så kan vi gøde de øvrige marker med resterne fra biogassen, siger Uffe Bie og tilføjer:

- En anden mulighed er at høste langs vandløb og i lavbundsområder, som ellers ikke er udnyttet for at flyttet gødningen op til de højere liggende arealer.

Selve biogassen fra anlæggene kan også få det økologiske stempel, men Uffe Bie tvivler på, at det bliver muligt at få en merpris for gassen af den grund, skriver Ingeniøren.

Ifølge Ingeniøren finder seniorforsker Uffe Jørgensen fra Aarhus Universitet økologernes tilgang til biogasproduktion bedre end at producere gassen af majs.

- De får den gødning, som de har behov for, og de flerårige afgrøder sikrer, at der bliver opbygget kulstof i jorden. Majs fjerner kulstof fra jorden, forklarer han.

På Syddansk Universitet understreget professor Henrik Wenzel dog, at hvis økologerne dyrker mere kløvergræs, så falder deres udbytte samlet set. Det manglende udbytte skal dyrkes et andet sted, hvor det giver anledning til udledning af drivhusgasser.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094