23948sdkhjf

For 225 millioner energivenligt byggeri

Forsvaret skal være grønt, og det indebærer store investeringer i Aalborg og på Bornholm.
Mange skibe, fly, biler og bygninger. Forsvaret er ikke noget man forbinder med klimavenligt, men det skal ændres.

Torsdag i sidste uge lancerede forsvarsministeriet sin klima- og energistrategi, der skal gøre det danske forsvar til et grønt forsvar.

- Danmark har stort fokus på grøn energi. Det skal forsvaret også have, og jeg ønsker, at forsvaret skal være meget ambitiøst på klima-området, da forsvaret har et stort potentiale i forhold til at lave energieffektiviseringer. Vi har bl.a. en vision om, at vi inden udgangen af 2020 har øget andelen af vores elforbrug, der stammer fra vedvarende energi til minimum 60 procent, siger forsvarsminister Nick Hækkerup og fortsætter:

- Vi skal have et grønt forsvar, for så kan vi spare mange penge på energi. Et grønt forsvar er et smart forsvar. Vi har brug for et stærkt forsvar i Danmark, derfor må og skal vi drive det så effektivt og smart som muligt.

Forventer årlig besparelse på 38 millioner
Med projektet ”Grønt forsvar” har forsvarsministeriet søsat en omfattende indsats, hvor der i første omgang udpeges to kaserner som forsøgscentre og udstillingsvinduer for, hvor langt Danmark kan nå med en ambitiøs energiindsats. Det er meningen, at danske virksomheder så kan byde ind med innovative idéer, og udlandet kan komme på besøg og se, hvad det danske forsvar er i stand til.

Forsvaret har udpeget Bornholm og Aalborg kaserner til pilotprojektet. Projekt Grønne etablissementer forventes at betyde investeringer for ca. 75 - 100 mio. kr. på Almegårds kaserne og ca. 100 - 150 mio. kr. på Aalborg kaserner.

- Energieffektiviseringer i forsvarets store bygningsmasse er en stor del af klima- og energistrategien, og udover projektet med Grønne etablissementer, så forventer vi at kunne gennemføre energieffektiviseringer i bygninger for 225 mio. kr. i perioden 2011-2014. Den årlige besparelse forventes at være 38 mio. kr., når alle projekter er gennemført, siger Nick Hækkerup og tilføjer:

- Det er ikke kun i bygninger, vi skal tænke mere energi. Også den operative del skal med for udover det kan give bedre klima og besparelser, så kan det også give bedre sikkerhed i operationerne. Jo mindre brændstof vi skal bruge på en operation, jo mindre risiko er der forbundet med operationen. Det kræver fx syv liter benzin at fragte en liter benzin ind til et køretøj i Afghanistan, og denne transport er jo forbundet med risiko. Vi forestiller os ikke, at køretøjerne skal køre på solenergi, men hvis generatorerne på baser og kaserner var drevet af solceller eller vindkraft, så ville vi være lettere og bedre og mere sikkert til stede.

Fakta
På de to pilotprojektetablissementer er det tanken, at der skal gennemføres energiledelse efter standarden ISO 50001 samt energibesparende og energieffektiviserende tiltag, som reducerer varmeforbruget med cirka 50 procent, elforbruget med cirka 30 procent og vandforbruget med cirka 30 procent. Der skal herudover opnås en vedvarende energiandel på elforbruget på mindst 60 procent og en CO2-reduktion på minimum 40 procent.

På miljøsiden skal der implementeres miljøledelse efter standarden ISO 14001:2004, og det samlede projekt skal i muligt omfang inkludere tiltag vedrørende affaldsminimering, øget genbrug og genanvendelse, grønne indkøb, grøn it og miljøvenligt produceret inventar.

Læs Forsvarsministeriets Klima- og og energistrategi 2012-2015 på www.fmn.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141