23948sdkhjf

Dansk el er dyrest i Europa

Effektiviteten og konkurrencesituationen i den danske energisektor er for ringe, og det koster de private elkunder dyrt. Derfor skal der nu strammes op på reguleringen af energisektoren.
Reguleringen af den danske energisektor har været for svag og har ikke formået at øge effektiviteten og konkurrencen i tilstrækkelig grad. Det har blandt andet betydet, at for få kunder har valgt at skifte elselskab, ligesom elpriserne for de private forbrugere i Danmark er for høj. Det fastslår regeringen skriver Berlingske Business.

Energinet.dk skal spare en milliard
Især hos statens netværksselsskab Energinet.dk, som er ansvarlig for de store elnetværk i Danmark, mener regeringen, der er store besparelser at hente. Derfor skal selskabet nu finde besparelser på op mod en milliard kroner frem mod 2020.

- Jeg vil gerne sende det helt utvetydige signal, at vi har et skarpt blik på både vores eget selskab og på resten af sektoren. Vi har sat tommelskruen på Energinet.dk, som skal levere en milliard over de næste otte år, og det vil vi selvfølgelig følge op på, at vi får, og det vil vi gøre hvert år, siger klima-, energi- og bygningsminister, Martin Lidegaard, til Berlingske Business.

I forbindelsen med den nyligt indgåede energiaftale har man fra politisk side vedtaget, at der skal foretages en regulering af elsektorens regulering. Det forventer man vil indbringe ikke mindre end 300 mio. kroner i besparelser fra energiselskaberne. Oveni kommer så besparelserne fra Energinet.dk, skriver Berlingske Business.

Eftersyn er nødvendigt
Ifølge professor i energiøkonomi og planlægning på DTU, Poul Erik Morthorst, er det nødvendigt med en opstramning af reguleringen på elområdet.

- Den nuværende regulering er lidt af et kludetæppe, og der har længe været behov for, at man underkastede den et eftersyn. Det er bestemt ikke alt i reguleringen, der har virket efter hensigten, og enkelte ting er direkte hæmmende for konkurrencen på området. Hvis man strammer op på reguleringen og stiller øgede krav til effektivisering hos både energiselskaberne og Energinet.dk, vil det i sidste ende komme de private forbrugere til gode, siger Poul Erik Morthorst til Berlingske Business.

Det synspunkt deler Peter Møllgaard, professor i konkurrenceøkonomi ved CBS.

- Der er bestemt mange områder, man kunne justere på for at øge liberaliseringen på energiområdet. Blandt andet kunne man gøre en større del af elregningen konkurrenceudsat, så forbrugerne fik større incitament til at skifte. Det har man med succes gjort i blandt andet England og Sverige, siger han til Berlingske Business.

Revisorer har efterlyst redegørelse
Også statsrevisorerne har bedt om en redegørelse for konkurrence- og prisdannelsen i den danske elsektor, skriver Berlingske Business. Redegørelsen udarbejdes af rigsrevisorerne, og sker som en del af gennemgangen af udgiftsniveauet i DONG Energy. Den forventes færdig i begyndelsen af 2013.

Men selv med en strammere regulering af elbranchen og en tvungen effektivisering af Energinet.dk, vil de danske elkunder ifølge Berlingske Business fortsat skulle betale nogle af de højeste elpriser i Europa. Årsagen er, at de danske energiskatter og afgifter er Europas højeste.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.203