23948sdkhjf

Verdens største bølgekraftanlæg på vej

Nu bliver de første 42 af 420 absorbere bygget til verdens største bølgekraftanlæg, som skal ligge 10 km fra den svenske kyst.
Byggeriet af første etape til verdens største bølgekraftanlæg går nu i gang på havnen i Lysekil på den svenske vestkyst. De 42 elementer, som udgør første etape af anlægget ved navn Sötenäs, skal placeres cirka 10 kilometer ud for kysten og forventes søsat i løbet af 2012, skriver Ny Teknik ifølge Ingeniøren.

Det store bølgekraftanlæg bliver på 420 aggregater og får en effekt på 10,5 MW. Det skal være færdigt i 2015 og vil producere 25 GWh om året. Samlede omkostninger bliver 215 mio. kroner, hvis planerne holder vand.

Det svarer til en el-produktion på 2.380 MWh pr. installeret MW og en pris på 20,5 mio. pr. installeret MW. Havvindmøllerne ved Horns Rev (1) producerer til sammenligning 3.750 MWh pr. MW og har kostet 12,5 mio. pr installeret MW, skriver Ingeniøren.

Endelig godkendt
Planerne for det i alt 10,5 MW store bølgekraftanlæg, bestående af i alt 420 absorbere, har været rigtig længe undervejs, men i december sidste år faldt den sidste godkendelse fra EU på plads.

Med tilskud fra de svenske energimyndigheder samt penge fra det finske energiselskab Fortum, som kommer til at eje anlægget, er også økonomien på plads. Dermed kan Seabased – som bølgekraftselskabet hedder - gå i gang med at ansætte folk til det store projekt.

- Vi har brug for cirka 30 personer til at bygge den første portion på 42 aggregater i år, men vi regner snart med at skulle ansætte yderligere 50-100 medarbejdere, og om nogle år vil vi have 600 ansatte i Sverige, hvis bestillingerne ruller ind – sådan som vi regner med, at de gør, siger adm. direktør Billy Johansson til Ny Teknik.

Bølgekraftanlæggets koncept er udviklet af forskere fra Uppsala universitet med professor Mats Leijon i spidsen. Han og en kollega er stadig blandt de største aktionærer i selskabet, som også tæller japanske Mitsubishis Corporation, skriver Ny Teknik.



Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125