23948sdkhjf

Anholt Havmøllepark bliver dyr for forbrugerne

Anholt-parken har netop fået sin første mølle, og når samtlige 111 møller er rejst, vil parken kunne dække fire procent af Danmarks strømforbrug. Men strømmen bliver dyr.
10 mia. kroner kommer de danske skatteborgere mere præcist til at betale. Det var nemlig buddet fra DONG Energy, da Klima- og Energiministeriet i 2010 opfordrede interesserede energiselskaber til at byde på opførelsen af vindmølleparken.

Det skriver Berlingske Business.

Det svarer til, at hver eneste kWh, selskabet leverer fra møllerne i Kattegat, vil blive betalt med en pris på 1,05 kr. En pris der er mere end dobbelt så høj, som den pris den danske stat har måttet betale for strømmen fra den hidtidige største off shore-park – Horns Rev II.

Vicedirektør i Dong Wind Power, Christina Grumstrup Sørensen, finder dog ikke prisen urimelig.

- I forhold til de tidligere udbud på offshoreparker i Danmark skal vi huske, at det var en umoden industri. Dengang var der en masse amatører med, som har sat til i eksekveringen, for det ér sværere at installere på vandet end på land. Dertil kommer, at placeringen af vindmølleparkerne i dag er blevet vanskeligere end de første parker. Vi lagde os virkelig i selen for at komme med det bedste bud. Vi anede jo ikke, at vi var de eneste, der ville byde. Så vi bød for at vinde, og vi bød med en skarp pris, siger vicedirektøren til Berlingske Business.

En god fortjeneste for DONG
Fagbladet Ingeniøren har tidligere regnet på de reelle omkostninger ved opførelsen af parken:
DONG vurderede i det oprindelige tilbud, at det ville koste 2,5 mia. kr. at opføre fundamenterne til møllerne i Kattegat, mens vindmøllerne ville koste 5,2 mia. kr. De tal har dog vist sig at være alt for høje.

DONG Energys kontrakt med MT Højgaard på fundamenterne lyder på 1,3 mia. kr., og Ingeniøren vurderer, at selve møllerne er indkøbt med stor rabat gennem en rammeaftale hos Siemens, hvilket giver en møllepris på cirka 3,4 mia. kr. Altså omkring tre mia. kr. mindre, end hvad DONG havde beregnet i sit oprindelige bud.

Det skriver Berlingske Business.
Kommenter artiklen (4)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14