23948sdkhjf

Boligforening ser lyset i solceller

Lejerbo Århus støtter investering i solceller hos de fire afdelinger i Aarhus, og en af afdelingerne har netop indviet sit anlæg. Men alt for få boligforeninger har fået øjnene op for solcellerne.
Man kan næsten ikke åbne en avis, før solceller springer på én – solcelleboom, temamøder, selvforsynende med energi og så videre. Forventningen fra Dansk Energi er 30.000 solgte anlæg i 2012, så det er ikke uden grund, at solceller fylder meget.

Det er ikke mindst private og efterhånden også flere offentlige bygninger, der prydes af de solsugende anlæg. Men boligforeninger er stadig i sin spæde fase til for alvor at få gang i solceller.

- Vi har en god dialog med boligforeningerne, og interessen er stor. Det er klart, at de er flere om at tage beslutningen, og derfor er det en længere proces end for en privatperson. Men vi følger dem hele vejen i processen og kan guide dem til de rigtige løsninger – der er i hvert fald god ræson i solceller også for boligforeninger, siger Anette Due, markedschef hos EL:CON, der sammen med NRGi tilbyder solceller.

Lejerbo har set lyset
Men en boligforening i Aarhus, Lejerbo Århus, har set lyset og har valgt at bruge de såkaldte trækningsretsmidler til at tilbyde de enkelte foreninger at dække 2/3 af prisen for at få opsat solcelleanlæg.

- Der ligger en mængde forskellige opsparede midler, som vi som boligforening kan få adgang til – det har vi ikke haft nok opmærksomhed på, men det giver rigtig god mening at bruge dem til investeringer i solceller, det forbedrer økonomien for den enkelte afdeling og er godt for miljøet, siger Søren Egge Rasmussen, bestyrelsesmedlem i Lejerbo Århus.

Søren Egge Rasmussen bor i Andelssamfundet i Hjortshøj, hvor den første Lejerbo-afdeling har fået opsat et solcelleanlæg fra EL:CON til at dække det fælles strømforbrug.

- Vi har opsparede midler i vores afdeling, som vi vælger at bruge til solceller – den opsparing genetablerer vi ud fra, hvad vi sparer på elregningen i de kommende fire år. Derefter får vi godt 20 år, hvor solcellerne producerer gratis strøm til det fælles elforbrug i afdelingen. Der har været fuld opbakning til at investere i solceller, som om få år forbedrer driften med cirka 24.000 kroner om året, siger han.

God mulighed for boligforeninger
Men det er ikke kun Lejerbo Århus, der kan få glæde af solceller og trækningsretsmidler. Det kan alle boligforeninger.

Beboerne i cirka 550.000 boliger i den almene sektor kan producere el til deres fælles forbrug og gennem støtteordningen – med de regler, der gælder nu – opnå en netto-produktionspris på cirka to kroner pr. kWh.

Læg dertil, at hvis den lokale boligorganisations bestyrelse vil bevilge tilskud til solcelleprojektet, så kan beboerne få op til to tredjedeles tilskud fra de såkaldte trækningsretsmidler. De almene boligorganisationer havde med udgangen af 2010 ophobet over 1,5 mia. kroner i ikke-disponerede trækningsretsmidler.

Kilde: Boligselskabernes Landsbyggefond

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109