23948sdkhjf

Klumme: Den vigtigste udfordring nu! - Energiopbevaring?

Der skal findes en løsning på, hvordan man billigt og sikkert kan gemme den vedvarende energi fra solen (sol direkte > varme > vind > bølger), for at vedvarende energi kan overtage energiproduktionen 100 procent .
Med den rette løsning på ”problemet”, om at kunne gemme energien billigt og uden stort tab ved selve lagringsmetoden og igen ved frigørelsen af energien, er succesen i hus. Først da er vejen åben for 100 procent anvendelse af vedvarende energi.

I øjeblikket er vi afhængige af en leverance, der hele tiden passer til vort faktiske behov på det givne tidspunkt. Med olie og kul kan vi bare åbne og lukke for afbrænding. Det er det, der er akilleshælen ved den vedvarende energi. Solen skinner ikke om natten og til tider er der ikke vind eller bølger. Biobrændsel betragtes som en delvis vedvarende energikilde og kan som olien indgå ved afbrænding som med konventionel olie. Men der er forurening ved afbrænding af ”CO2 neutral” biobrændsel i form af faststof (træ, træpiller og flis), det er der ikke ved afbrænding af fremstillet metangas eller brint.

De før nævnte vedvarende energier (varme, sol, vind, bølger) stammer alle fra solenergi i forskelligt omsatte destillater. Bølgeenergi er det højeste destillat af solenergi. En tre meter høj bølge indeholder cirka 70 kW per meter bølgefront. Så 100 meter bølgefront på tre meter har en lagret energi på 7 MW, der kan udløses på et ønsket sted.

Når flere energiformer sammenkobles bliver leverancen mere jævn. På vejen frem mod det 100 procent vedvarende energiforbrug hjælper et intelligent el-net også med. Elbiler kan oplades om natten, når vi sover, og fabrikken er lukket. Der vil komme radiostyrede relæer til vor vaske- og tørremaskiner, der startes af elselskabet, for at udjævne belastninger mest muligt. På den måde skal el-nettet også først udbygges meget senere, hvilket også er en voldsom omkostning, der bør spares længst muligt.

Brint er en lagring, der tænkes anvendt, men der er et tab både ved fremstillingen og ved anvendelsen igen til el, selv ved brændselsceller, hvor varmetabet ikke er så stort. Da de enorme el-mængder kan svinge som følge af storindustriens forskellige behov og et fuldstændigt hurtigt drop i f.eks. vind, er der brug for lagringen, der ikke tager plads og kan omsættes hver vej på et splitsekund. Et flydende metalbatteri kunne være en mulighed med to flydende metaller delt af flydende køkkensalt. Sadoway har bygget flere batteritestsystemer, der er i størrelse er fra snapseglas til pizzabakker og som holder en kWh. Sadoway har også designet et cafebord stort batteri, der skulle kunne holde tilstrækkeligt meget energi til at forsyne det daglige behov af 200 amerikanske husholdninger. Se Donald Sadoway på www.ted.com

Selv tror jeg på at trykluft igen kunne blive moderne. En fransk bil er fremstillet, der med 340 liters tanke kan køre 110 km/timen og flere hundrede kilometer. Der er ikke et stort tab ved en motor (generator), der omformer trykluft til el.

Der er og batterier med virus, der danner nano-rør, hvor metangas kan dannes med elektricitet og igen anvendes ved brændselscelle retur til el. Belcher, der er professor ved MIT arbejder med dette og har fremstillet et batteri, der virker.

Der er rigtig gang i dette vigtige arbejde, for at vi helt kan undvære afhængigheden af fossile brændstoffer.
Kommenter artiklen (6)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094