23948sdkhjf

Grønt lys for skifergas i EU

Med nyt lovforslag giver EU reelt grønt lys til efterforskning og indvending af skifergas i Europa. Det er dog stadig det enkelte medlemsland, der har det sidste ord.
Det skriver Ingeniøren.

Mens USA udvinder så meget olie fra skiferlag, at eksperter forudser, at landet kan være selvforsynende med fossile brændsler i 2025, så har et land som Frankrig helt valgt at forbyde skiferboringer.

I Danmark befinder vi os lige nu i et limbo. Mens den første skiferboring i landet lige nu forberedes i Nordjylland, har klima-, energi- og bygningsministeren indtil videre valgt ikke at give nye tilladelser til boringer. Men den beslutning kan måske påvirkes af det nye forslag i EU.

Det nye forslag, som Europa-Parlamentets miljøudvalg onsdag vedtog, har til formål at forbedre sikkerheden i forbindelse med boringer efter skifergas, men samtidig giver det grønt lys for boringer. Det skriver Ingeniøren.

Forslaget er et udtryk for parlamentets holdning, og kan først gøres til lov efter, at Kommissionen ud fra forslaget har forberedt et lovforslag, som siden skal behandles af parlamentet og Ministerrådet. Der kan altså gå lang tid, før en eventuel lov foreligger.

Bedre lovgivning
Hensigten med lovforslaget er at få medlemslandene til at forbedre deres lovgivning i forbindelse med boringer. Og samtidig kræver man flere undersøgelser af potentielle sundheds- og miljørisici, samt en grundlæggende analyse af de eksisterende EU-regler omkring ukonventionelle fossile brændstoffer, herunder skifergas, skriver Ingeniøren.

Længere end det kan politikerne ikke gå. Hvilke energityper, de enkelte medlemslande vil benytte sig af, ligger nemlig uden for EU’s jurisdiktion. EU har imidlertid mulighed for at lave kravene til fx miljøsikkerhed, folkesundhed og arbejdsforhold så skrappe, at det reelt ikke vil være muligt at indvinde skifergas. Men den mulighed har parlamentet altså ikke valgt at gøre brug af.

- Det vigtigste er, at vi får sat nogle rammer op, som beskytter miljøet og borgerne. Når det er gjort, så skal det enkelte medlemsland have friheden til selv at bestemme, herunder om man helt vil sige nej til skifergas, siger Anna Rosbach, der er løsgænger, til Ingeniøren. Hun har længe kæmpet for et midlertidigt moratorium mod skifergas i Europa.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078