23948sdkhjf

Ny rapport tyder på fremskridt inden for lysmarkering

En tværministeriel arbejdsgruppe under ledelse af Trafikstyrelsen har udarbejdet en rapport, der tager skridtet mod at løse udfordringerne med lysmarkering af vindmøller. Positive fremskridt, lyder det fra Vindmølleindustrien.
Forårets historisk brede energiaftale betyder, at 35 pct. af Danmarks energi skal komme fra vedvarende energi i 2020. Det sker bl.a. ved udbygning af vindkraft, der skal dække 50 pct. af danskernes elforbrug.

Men vejen til Danmarks grønne omstilling byder – med de nuværende regler for lysmarkering – på udfordringer for vindmølleindustrien, hvis rammevilkår ikke har fulgt den teknologiske udvikling. Derfor har en lang række aktører, herunder Vindmølleindustrien, ønsket at modernisere rammevilkårene, så de understøtter Danmarks ambitioner om et fossilfrit samfund.

Afmærkningsreglerne skal være mere fleksible
Rapportens arbejdsgruppe har undersøgt seks forskellige metoder til at lysmarkere fremtidens vindmøller på. De seks metoder indbefatter (1) lysafmærkning på vingespids, (2) lysafmærkning af nacelle, (3) automatisk regulering af lysintensitet (ift. sigtbarhed), (4) radar monteret på mølletårne, (5) ny teknologi til fly samt (6) hævning af minimumshøjden for luftfarttøjer.

Med afsæt i undersøgelsen af de seks metoder konkluderer rapporten, at de gældende krav for lysafmærkning ikke er tidssvarende. Her påpeges det, at de nuværende regler kan medføre højere priser for den producerede energi samt være til gene for naboer til vindmøller. I den forbindelse giver hverken lysafmærkning på vingespids eller nacelle tilfredsstillende løsninger for fremtidens udfordringer, slår rapporten fast.

Derfor mener arbejdsgruppen også, at der er behov for nye, særlige regler for vindmølleafmærkning, som bør sondre mellem vindmølleparker, individuelle møller samt land- og havmøller.

Rapport et skridt i den rigtige retning
Vindmølleindustriens Jan Hylleberg glæder sig over rapportens anbefalinger:

- Vi har i Vindmølleindustrien i lang tid ønsket at modernisere de gældende regler for lysmarkering, så de tager mest mulig hensyn til naboer og luftfart samt understøtter Danmarks energimålsætninger frem mod 2020. Her er det afgørende, at reglerne tager højde for den teknologiudvikling, der sker i industrien.

Under rapportens udarbejdelse inviterede arbejdsgruppen en bred kreds af interessenter og aktører til en workshop, hvor forskellige udfordringer og løsningsforslag er blev diskuteret.

- Samspillet mellem arbejdsgruppen og de deltagende aktører har været konstruktivt. Rapporten er et vigtigt skridt på vejen mod moderniserede regler, men kan ikke stå alene. Nu er det nødvendigt, at der følges op med konkrete initiativer, der sikrer test og demonstration af løsningsforslagene – og dermed sikrer en tilfredsstillende løsning for alle parter, siger Jan Hylleberg.

Du kan læse den fulde rapport for luftfartsafmærkning af vindmøller ved at følge linket til højre. I rapporten finder du også et resumé.

Kilde: Vindmølleindustrien

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093