23948sdkhjf

Første strøm fra Anholt Havmøllepark

Den første CO2-frie strøm flyder nu i land til det danske el-net fra Anholt Havmøllepark.
Den første mølle i parken blev rejst mandag den 3. september og nu, små tre uger efter, har den første mølle sendt strøm ind på det danske elnet. Når parken til næste år står færdig, vil den med sine i alt 400 MW være Danmarks største havmøllepark, og vil levere strøm svarende til i alt 400.000 danske husstandes forbrug.

- Vi holder tidsplanen, og kan derfor allerede nu levere den første grønne strøm til danskerne. Den effektive projektstyring er bl.a. en af grundene til, at vi er førende på markedet for offshore vindenergi. Vindkraft er en helt central del af DONG Energy' strategi, og jeg glæder mig over, at vi med den første strøm i dag, er med til at give et solidt bidrag til at sikre Danmarks førerposition indenfor offshore vind, lyder det fra en begejstret Christina Grumstrup Sørensen, der er Senior Vice President i DONG Energy Wind Power.

28. marts 2011 købte PensionDanmark og PKA i alt 50 procent af Anholt Havmøllepark. Dermed blev ca. 840.000 danskere medejere af havmølleparken.

- Da afkastet til vores medlemmer er bundet op på produktionen af strøm, så er det jo en glædens dag. Siden vi satte underskriften på aftalen er alt gået som planlagt og styres professionelt med DONG Energy som operatør for en stærk industri af danske underleverandører. Både partnerskabet og havmølleparken er et skoleeksempel på en dansk styrkeposition, siger Torben Möger Pedersen, adm. direktør i PensionDanmark.

- I PKA er vi stolte over at være en del af Danmarks største rene energikilde, der allerede nu leverer grøn strøm til danske hjem. Vi har investeret i havmølleparken for at tjene penge til medlemmernes pensioner, men vi ønsker også at påvirke udviklingen mod et bedre globalt miljø. Samtidigt er det glædeligt, at dette projekt er med til at skabe 8.000 nye jobs, siger Michael Nellemann Pedersen, investeringsdirektør i PKA.

Fakta om Anholt Havmøllepark
• Parken vil bestå af i alt 111 møller med en kapacitet på hver 3,6 MW.
• Den samlede kapacitet bliver på 400 MW og kan dermed levere strøm svarende til 400.000 danske husstandes årlige forbrug.
• Møllerne er leveret af Siemens Wind Power.
• Nacellerne er lavet på Siemens’ fabrik i Brande, vingerne i Aalborg og tårnene i Herning og Give.
• Samlet vægt pr. mølle er 460 tons, fordelt på 18 tons pr. vinge, tårnet 200 tons og nacellen på 205 tons.
• De 111 fundamenter er lavet i Aalborg af Bladt Industries, mens installationen af fundamenterne er foretaget af MT Højgaard.
• Fundamenterne varierer i længde mellem 33-47 meter og vejer mellem 400-630 tons.
• Parken skal stå færdig i 2013.
• Energinet.dk har etableret og driver transformerplatformen samt ilandføringskablet, der transporterer elektriciteten til land.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172