23948sdkhjf

Fjernvarmen har aldrig været så grøn som nu

Sol, vind, biomasse og geotermi har aldrig fyldt mere i danskernes radiatorer. I 2011 voksede andelen af grøn energi i fjernvarmen til over 52 procent. Senest i 2035 er fjernvarmen 100 procent baseret på vedvarende energi.
Det skriver Dansk Fjernvarme i en pressemeddelelse.

Aldrig har fjernvarme været så grøn, som den er nu. 52,1 procent af fjernvarmen er nemlig baseret på grøn energi, viser Energistyrelsen Energistatistik for 2011. I 2010 var tallet 47 procent.

Dermed vokser danskernes bidrag til at gøre det samlede energiforbrug helt fri af fossile brændsler. 1,6 millioner husstande, svarende til 62 procent, har i dag fjernvarme. Derfor er det ifølge Dansk Fjernvarme betydelige og afgørende skridt, som fjernvarmeværkerne landet over tager i disse år.

- Vi kan se, at det nytter noget at tænke grønt. Både når det gælder miljøet, og når det gælder fjernvarmeregningerne, siger Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen.

At fjernvarmeværkerne i større og større grad går over til vedvarende energi skyldes i følge Dansk Fjernvarme, at det kan betale sig. Det er ganske enkelt billigere at producere varme til folks radiatorer med biomasse og sol end eksempelvis naturgas.

Kunne være nået længere
Faktisk kunne fjernvarmen være nået endnu længere, end den allerede er, men regler og lovgivning om tilknytning af fjernvarmeværker til naturgas står i dag som stopklodser for udviklingen af grøn energi, mener Dansk Fjernvarme. For som loven er i dag, så er fjernvarmeværker med naturgas forhindret i at skifte over til et andet brændsel.

- Det undrer jo såre, når det nye energiforlig slår fast, at al el og opvarmning allerede om 22 år skal være baseret på vedvarende energi. 22 år er en meget kort tidshorisont for at omstille energiinfrastruktur. Derfor kan det jo ikke være rigtigt, at klager fra naturgasselskaberne kan standse omstillingen. Men sådan er praksis for øjeblikket, siger Kim Mortensen.

Naturgas udgør i dag 26,3 procent af brændselsforbruget til fjernvarme. Dertil kommer, at omkring 400.000 husstande har individuelle naturgasfyr. Hovedparten af disse individuelle naturgasfyr forventes at skulle omlægges til fjernvarme.

Nogle af de teknologier, som vokser mest indenfor vedvarende energi i fjernvarmen, er solvarme og biomasse. Solvarme producerer nu, hvad der svarer til varmeforbruget i omkring 5000 husstande. Et tal der er på vej mod en fordobling på grund af, at mange fjernvarmeselskaber netop nu bygger store solvarmeanlæg. I dag er der 30 anlæg med et samlet areal svarende til ca. 250.000 kvadratmeter.

I 2011 fik 15.838 flere husstande fjernvarme.

Fakta
I 2011 var sammensætningen: 52,1 % vedvarende energi m.m. (heraf ikke bionedbrydeligt affald 8,5 %, biomasse 41,8 % og øvrigt vedvarende energi 1,8 %), naturgas 26,3 %, kul 18,5 % og olie 3,0 %.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125