23948sdkhjf

Klumme: Moral er godt. Er dobbeltmoral dobbelt så godt?

Jeg hører ind i mellem folk sige, at det er synd for dem, der bor i lejligheder – de kan ikke få lov til at sætte solceller op, og solceller er derfor uretfærdige. Jeg hører også, at staten har et provenutab på nettomålerordningen, og at elselskaberne ikke får betaling for lagring af strøm. Konklusionen for nogen er, at der er alt for gunstige forhold for dem, som anskaffer sig solceller.
Der er tilsyneladende gode moralske overvejelser bag disse udsagn. Men går man det hele lidt efter i sømmene og kigger på baggrunden, ser virkeligheden noget anderledes ud. På en eller anden måde er det lykkedes at få omdefineret begrebet energibesparelser (og dermed mindre brug af fossile brændstoffer) til at være et problem pga. provenutab for staten. Men sådan kan man jo ikke argumentere – så ville brugen af sparepærer eller rygestop jo også være et problem…

Men lad os blive ved energibesparelserne…

Der er forskel på by og land, og behovene er forskellige. 38 % af befolkningen er uden for den kollektive varmeforsyning og må derfor ofte betale mere end det dobbelte for varme, end der hvor der er fællesforsyning. Og i den situation er ”hjælp til selvhjælp” helt logisk. Varmepumper er én mulighed, men de bruger strøm, og med de priser, elselskaberne holder sig, er det reelt ikke særligt attraktivt. Husstandsvindmøller, solceller, solvarme, jordvarme og hybrider heraf kan faktisk imødekomme en stor del af behovet. Men der bliver ved med at være store sten på vejen på trods af, at der findes rigtigt gode anlæg, som også – under forudsætning af nettomålerordningens fortsatte eksistens – er rentable. Decentral energiproduktion fra f.eks. husstandsvindmøller er godt for forbrugerne og for miljøet – faktisk for alle lige med undtagelse af elselskaberne.

Hen over det seneste år er den decentrale energiproduktion steget, og det skyldes i hvert tilfælde til dels nettomålerordningen, som vi er meget begejstrede for i branchen. Tænk, at man for en gangs skyld har fået lavet en ordning, der er populær i befolkningen, og som samtidigt gavner miljøet – private borgere investerer selv i energibesparelser og tager dermed en byrde fra staten. Vi burde alle – ikke mindst politikerne – have armene helt oppe over hovedet af begejstring.

Det er klart, at decentral energiproduktion ikke er elselskabernes livret. Det er forstyrrende for deres monopol, og de kommer til at sælge mindre el. Elselskaberne har derfor lobbyet hårdt på at få fjernet nettomålerordningen, så de kan styre (og tjene penge) som hidtil. Og måske er det lykkedes, for nu rasler politikerne med sablerne og truer med at nedlægge ordningen.

Jeg håber virkelig ikke, at det sker – og da slet ikke, hvis det sker som resultat at lobbyisme og brødnid fra elselskaberne. De kalder problemet provenutab for staten – måske skulle vi kalde en spade for en spade og kalde det indtægtstab for elselskaberne…
Kommenter artiklen (3)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095