23948sdkhjf

Solcelleanlæg udgør ingen risiko

Solcelleproducent afviser, at solcelleanlæg udgør en sikkerhedsrisiko for beredskabet i forbindelse med brand. Afvisningen kommer som reaktion på påstande om det modsatte i flere medier.
- Det har i pressen været fremhævet at solcelleanlæg på hustage udgør en risiko for beredskabet i forbindelse med slukningsarbejde, og at man derfor ikke længere vil udføre slukningsarbejde på disse huse. Det fremføres ydermere at slukningsarbejde på solcelleanlæg skulle have ført til flere dødsfald. Der findes intet belæg for disse påstande, lyder meldingen fra Gaia Solar, der udvikler, producerer og installerer solcelleanlæg.

Solcelleanlæg indeholder spænding og kan derfor potentielt set udgøre en risiko i forbindelse med slukningsarbejde. Men overholdes gældende regler) er denne risiko ifølge Gaia Solar minimal.

- Ved anvendelse af slukningsudstyr med en spredt vandstråle, skal der være en sikkerhedsafstand på en meter til den strømførende enhed. Ved anvendelse af slukningsudstyr med en samlet stråle er sikkerhedsafstanden fem meter. Det betyder at en brandmand kan stå i en afstand på henholdsvis en eller fem meter fra solcelleanlægget, og sprøjte vand på dette, uden risiko for at få stød, skriver solcellevirksomheden i en pressemeddelelse.

Ingen rapporterede dødsfald
Et andet kritikpunkt, der har været fremme er, at solcelleanlæg blokerer for taget og gør det svært for beredskabet at gennemføre en slukning. Heller ikke dette kritikpunkt, mener Gaia Solar, er berettiget.

- I Danmark installeres der primært anlæg på op til 6 KWp hos privatpersoner, og derudover anbefaler man ikke at placere solceller på hele husets tag, men kun på den del der vender mod syd. Dette betyder at der altid vil være en del af taget der ikke er dækket af solcellepaneler, lyder det fra solcelleproducenten, der understrger, at der ifølge PVEXPERTS - en international sammenslutning af PV-eksperter - ikke er rapporteret om nogen dødsfald i forbindelse med solcelleanlæg og slukningsarbejde.

- Der har været en enkeltstående episode, hvor en brandmand har pådraget sig mindre skader, men dette har været i forbindelse med et solvarmeanlæg til varmt vand, der ikke skal forveksles med et solcelleanlæg, der producerer elektricitet, oplyser Gaia Solar.

Gaia Solar arbejder sammen med DBI, Aalborg Universitet, 1stMile, John Børsting ApS og Speed Tech på et EUDP-støttet projekt til forbedring af brugeroplevelsen og trygheden ved solcelleanlæg. Formålet er at udvikle en intelligent enhed til styring og overvågning af solcelleanlæg. Dette vil ifølge solcelleproducenten gøre det muligt for solcelleanlægget at give besked ved brand og foretage relevante foranstaltninger, som slukning af paneler og strømførende kabler. Denne funktionalitet skal på sigt gøre et hus med solceller endnu mere sikkert end et hus uden solceller.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093