23948sdkhjf

Der er brug for en fornyet regulering af elpriserne

Det konkluderer Energitilsynet på baggrund af ny analyse.
Ti år efter, at elmarkedet blev realiseret, er det stadigvæk forholdsvis få kunder, der er aktive forbrugere og selv opsøger gode tilbud på el, nye serviceydelser og nye produkter hos el-leverandørerne. Dermed oplever el-leverandørerne desværre ikke de rette tilskyndelser til at tilbyde forbrugerne innovative tilbud, skriver tilsynet i en nyhed på sin hjemmeside på baggrund af den nye analyse.

Det er den særlige forsyningspligtlovgivning på el-detailmarkedet, der spærrer for konkurrencen, viser en ny analyse fra Energitilsynet. En lovgivning, der betyder, at alle forbrugere automatisk får strøm til priser reguleret af Energitilsynet, hvis altså kunderne ikke selv har valgt at gå på tilbudsjagt. Og det er der kun 15 procent af kunderne, der gør.


Energitilsynets analyse viser, at lovgivningen om forsyningspligt:

• begrænser konkurrencen og svækker et centralt virkemiddel i el-lovgivningen
• begrænser lysten hos nye, kommercielle aktører til at træde ind på elmarkedet og tage konkurrencen op
• begrænser effektivitet, produktudvikling og innovation hos el-leverandørerne
• begrænser produktudvikling og innovation i den industri, der skal levere intelligente el-apparater til hjemmene og intelligent udstyr til kontorer og fremstillingsvirksomheder
• risikerer at fordyre omstillingen til uafhængighed af fossile energikilder og vanskeliggøre større fleksibilitet i kundernes forbrugsmønster

Kilde: Energitilsynet


- En nærliggende vej frem er at forny forsyningspligtsystemet. Et væsentligt aspekt i den forbindelse er imidlertid, at elforbrugere med et lille og ufleksibelt elforbrug ikke bliver aktive forbrugere lige med ét, siger Uffe Bundgaard-Jørgensen, formand for Energitilsynet i nyheden.

Der er usikkerhed forbundet med at forny forsyningspligtlovgivningen. Isoleret vil forbrugerne næppe opleve lavere priser på kort sigt ved eksempelvis en fuld ophævelse af lovgivningen. Formentlig vil forbrugerne snarere opleve højere end lavere priser på kort sigt. Men med et lidt længere sigte er forventningen imidlertid, at flere aktive forbrugere og leverandører vil påvirke prisen nedad igen, skriver Energitilsynet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078