23948sdkhjf

Energirenovering af lejeboliger er et forhindringsløb

Øg incitamentet til at energirenovere de danske lejeboliger! Sådan lød budskabet onsdag fra blandt andet Ejendomsforeningen Danmark på Building Green-messen i Forum.
Landets cirka én million private og almene lejeboliger bruger i dag omkring en tredjedel af den energi, der går til opvarmning og nedkøling af den samlede danske bygningsmasse. Derfor ligger der en vigtig samfundsmæssig opgave i at reducere og omstille energiforbruget i lejeboligerne.

På Building Green-messen i Forum kom interesseorganisationerne AlmenNet, Bygherreforeningen og Ejendomsforeningen Danmark under et foredrag onsdag nærmere ind på de udfordringer, der er i forbindelse med at energirenovere lejeboliger.

- Det kan med de nuværende regler nærmest ikke lade sig gøre at energirenovere de eksisterende lejeboliger på grund af ’paradoks-problemet’, lød det fra direktør i Ejendomsforeningen Danmark, Torben Christensen, der forklarede:

- Udlejer vil gerne investere nogle penge i energirenovering af sin ejendom, så han kan hæve huslejen. Men det kan han ikke. For selvom lejerne får energibesparelser ved, at udlejer energirenoverer, må udlejer ikke hæve huslejen. Her er problemet jo så at motivere udlejere til at energirenovere. For når ikke udlejer må hæve huslejen, bliver det også svært at få renoveringen finansieret af banken. Derfor er der mange af de her energirenoveringsprojekter, som er i pipelinen, der ikke bliver til noget.

Mens Ejendomsforeningen Danmark hovedsageligt havde fokus på udlejernes incitament til at investere i energirenovering, tog Bygherreforeningen også fat på lejernes incitament:

- Der er rigtig mange lejere, der er interesseret i energieffektiviseringer – selvfølgelig afhængig af fremtidsudsigter, og hvor længe de regner med at blive boende, sagde Graves Simonsen fra Bygherreforeningen.

- Her synes vi, det kan være interessant at se på, hvad sker, hvis vi synliggør energiforbruget i boligerne, og derfor er vi lige nu i gang med et pilotprojekt, tilføjede han.

Ny energiaftale ikke ambitiøs nok
Tirsdag nåede samtlige partier i Folketinget, med undtagelse af Liberal Alliance, til enighed om en ny energisparepakke for private lejeboliger. Pakken skal bane vejen for, at de private lejeboliger kan komme til at bidrage mere til at opfylde energiaftalens mål om at reducere energispildet og energiforbruget i alle sektorer.

- Både lejere, udlejere og samfundet vil både energimæssigt og økonomisk have gavn af flere energirenoveringer. Alligevel foretages de i for beskeden en målestok. Den væsentligste grund hertil er, at udlejer i dag ikke på kort sigt har økonomisk incitament nok til at foretage dem – det såkaldte paradoksproblem. Med aftalen løses paradoksproblemet, samtidig med at lejere og samfund ikke længere kommer til at gå glip af mulige energibesparelser. Alle parter – ikke mindst klimaet – vil således vinde ved aftalen, lyder det i en pressemeddelelse fra Ministeriet for By, bolig og landdistrikter.

Men selv om selv om de tre interesseorganisationer er enige om, at man er nået et godt stykke med den nye energisparepakke, mener de stadig, at der er lang vej igen – og paradoksproblemet er ikke løst.

- Aftaleteksten er bedre end det lovforslag, som Carsten Hansen lancerede i foråret. Men det var også meget ringe, og det ville reelt afskaffe moderniseringerne af de private lejemål. Med den nye aftale vil udlejers incitament til energirenovering blive større end i det oprindelige oplæg. Men vi mener stadig ikke, at incitamentet er stort nok for de private udlejere med den nye aftale, og det såkaldte paradoksproblem eksisterer fortsat, sagde Torben Christensen fra Ejendomsforeningen Danmark.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109