23948sdkhjf

Energistyrelsen: Åben dør-pause er vores beslutning

En strøm af ansøgninger om nye åben-dør havvindparker inden for meget kort tid er grunden til at Energistyrelsens har sat midlertidigt stop åben-dør ordningen, skriver Børsen 

Tirsdag overrumplede den danske Energistyrelse hele markedet ved at sætte behandlingen af alle havvindmølleprojekter under åben dør-ordningen i bero.

I et interview med Børsen i dag påtager Energistyrelsens direktør Kristoffer Böttzauw sig det fulde ansvar.

Markedet har ændret sig, og at det, som åben dør-ordningen handler om, det danske havareal, har fået en helt anden værdi Kristoffer Böttzauw adm. direktør for Energistyrelsen til Børsen

- Det er en beslutning, der er truffet af Energistyrelsen i dialog med regeringens statsstøttesekretariat, siger han i interviewet med Børsen.

54 ansøgninger på ni måneder

Energistyrelsens direktør kommer også ind på årsagen til og timingen af den overrumplende pause, som konkret sætter 33 åben-dør havvindprojekter med en samlet produktionskapacitet på 23 gigawatt (GW) årlig grøn strøm i bero:

Hvor Energistyrelsen i årene før 2022 højst modtog to åben dør-ansøgninger om året, eksploderede interessen sidste år. 

Siden april sidste år er der landet hele 54 ansøgninger om tilladelser til havvindprojekter under åben dør-ordningen, og mange af dem på overlappende havarealer, oplyser Energistyrelsen. 

Havbund er steget i markedsværdi

- I efteråret kunne vi se, at det fortsatte, godt nok i mindre omfang, og at der også fra branchens side var interesse for at komme med en eller anden betaling. Og det er en meget klar indikation på, at markedet har ændret sig, og at det, som åben dør-ordningen handler om, det danske havareal, har fået en helt anden værdi, siger han til Børsen og fortsætter: 

- At noget bliver så værdifuldt – sammenholdt med at arealerne fordeles efter først-til-mølle – det gør, at det muligvis er i strid med EU-retten. 

Det fremgår også af artiklen, at Energistyrelsens jurister - helt efter bogen - har været i dialog med statsstøttesekretariatet under Erhvervsministeriet forud for beslutningen om pauseringen. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156