23948sdkhjf

Præcisionsopmåling: Offshore-specialister vokser i Esbjerg

Inden for offshore-industrien er behovet for professionel opmåling på millimeteren steget markant.

Hos landinspektørfirmaet LE34 Esbjerg har man arbejdet med opmåling offshore, onshore og nearshore i mere end 25 år – der er tale om en særlig niche med ekstreme krav til præcision på under en millimeter, og nu udvider man afdelingen.

Vi ser et stigende behov for at få foretaget professionel 3D-opmåling, og med komplette modeller af for eksempel boreplatforme og -rigge og skibe til havvindmøller får vores kunder en sikkerhed for dimensionerne, når de bygger nye anlæg offshore. Niels Koefoed Nielsen, landinspektør og afdelingsleder hos LE34 Esbjerg

For nylig rykkede Lasse B. Sørensen ind på LE34’s Esbjerg-kontor i Fiskerihavnsgade.

Det er jo vildt spændende. At være offshore-specialist og måle og scanne med høj nøjagtighed og en detaljeringsgrad, der giver en fuldstændig og komplet model og gengivelse af virkeligheden. Da jeg begyndte at arbejde offshore i Nordsøen for 12 år siden, kunne jeg mærke min begejstring for dette speciale med det samme, fortæller Lasse B. Sørensen, der er uddannet kort- og landmålingstekniker.

Undervandsrobot

Den teknologiske udvikling har gennem årene forandret arbejdsprocesserne og i dag måles der med laserscannere og undervandsrobotten Sentinus.

Samtidig har det, som kunderne får ud af opmålingerne, også taget et kvantespring.

– Vi ser et stigende behov for at få foretaget professionel 3D-opmåling, og med komplette modeller af for eksempel boreplatforme og -rigge og skibe til havvindmøller får vores kunder en sikkerhed for dimensionerne, når de bygger nye anlæg offshore. Opmålingerne kan både være til projektgrundlag og dimensionskontrol, når et element til en borerig eller havvindmølle skal fremstilles, forklarer Niels Koefoed Nielsen, der er landinspektør og afdelingsleder hos LE34 Esbjerg og tilføjer:

– Der kan for eksempel være tale om et rør på 15 meter, som skal passe ned på under millimeteren, for at der er plads til det på en boreplatform. Det betyder, at tingene passer og ikke skal bygges om undervejs. I nogle tilfælde kan det spare op til flere døgns produktionstid, siger Niels Koefoed Nielsen.

Ultrapræcist billede af virkeligheden

I forbindelse med udvidelsen af offshore-afdelingen i Esbjerg er ikke kun Lasse, men også undervandsrobotten Sentinus flyttet ind. Robotten kan fjernstyres og gør det muligt at inspicere kajanlæg og vindmøllefundamenter tørskoet inde fra kajen eller fra båden. Resultatet er 3D-modeller.

– 3D-scanninger og –modeller er fantastiske, fordi de giver et ultrapræcist og komplet billede af virkeligheden, og dermed kan vi give blandt andet havneansvarlige og ingeniører optimale betingelser for at planlægge vedligeholdelse eller projektere nye anlæg, siger Lasse B. Sørensen.

Tidligere var man afhængig af at sende en dykker ned for at inspicere kajanlæg og offshore-fundamenter – med robotten går det både hurtigere og sikrere for sig.

LE34 har udviklet Sentinus-robotten i samarbejde med Blue Atlas.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093