23948sdkhjf

100 års-jubilar klar til grøn omstilling

Med egen installationsafdeling og salg af solceller, digitale storskærme og designerlamper er Viby El-værk meget mere end ’bare’ en el-distributør.
Den 29. september for 100 år siden satte Viby El-værk første gang strøm til de ophængte ledninger i Viby, og 20 lampesteder lyste op. Dette var blot et forsøg, men allerede små 14 dage senere var el-værket i fuld drift til de tilsluttede andelshavere – og det har det været i nu 100 år. Selv med verdenskrige med sparsomme olierationer har værket kun været ude af drift i korte perioder.

Frem til 2001 kom strømmen også gennem luftledninger, men som et af de første var Viby El-værk allerede i 2001 tæt på at have pillet den sidste luftledning ned. Dermed var forsyningssikkerheden i top uanset vind og vejr. I alle 100 år har Viby El-værk været ejet af andelshaverne. I starten i 1912 var der 216, mens der i dag er ca. 4.000, hvilket dækker over knap 14.000 forbrugere.

Står godt rustet
Viby El-værk er ikke kun leverandør af el til private og til erhvervskunder. Selskabet har også fra starten haft egen installationsafdeling – de første 40 år på monopolbasis, men nu på almindelige markedsvilkår. De senere år har elværket bl.a. involveret sig i vedvarende energikilder ved investering i vindmølleprojekter, og har også etableret nye forretningsområder som salg af digitale storskærme og senest også solcelleanlæg.

Sideaktiviteter er således velkendte, da el-værket allerede i 1927 byggede en badeanstalt på Skanderborgvej, hvor man udnyttede dampen fra elværkets maskiner til opvarmning af badevandet. Badeanstalten blev benyttet af borgerne i Viby og nedlagt så sent som i 1968.

- Viby El-værk er fulgt med tiden og er godt rustet til de kommende års udfordringer. Vi har løbende fokus på at optimere driften, og vi er klar til fremtidens øgede fokus på den grønne omstilling, siger direktør Thorkild Videbæk.

Han ser tilbage på historien med en god portion stolthed, men vil hellere se frem mod de kommende års udfordringer for virksomheden og for branchen.

- Elselskaberne bliver i stigende grad målt på effektivitet og omkostninger. Det er vigtigt, at der konstant arbejdes med at forbedre dette og stadig sikre en høj forsyningssikkerhed. Viby El-værk er en mindre aktør i branchen, men vi vil bl.a. gennem nært samarbejde med vore naboselskaber fortsætte med at udvikle vore forskellige forretningsområder inden for såvel forsyningsdelen som for de kommercielle områder, udtaler han.

Jubilæet blev markeret sammen med andelshavere, medarbejdere og kunder hos Viby El-værk i Viby lørdag den 29. september. Fejringen blev fulgt op af en reception den 11. oktober på Hotel Mercur, hvor forretningsforbindelser var inviteret i anledning af 100 års dagen for Viby El-værks faste drift.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078