23948sdkhjf

Biodiversitet og vedvarende energi går hånd i hånd

Hvilken dyreart vil du helst redde: Isbjørnen eller damflagermusen?

Isbjørnen står på indlandsisen, der smelter på grund af den globale opvarmning, mens damflagermusen potentielt kan være truet af de vindmøller, som bliver sat op for at reducere CO2-udledninger og dermed den globale opvarmning.

Vi burde vide bedre. Det burde ikke være enten-eller men derimod både-og. Alligevel sker det, at den grønne omstilling og naturbeskyttelse blokerer for hinanden. En vedvarende energipark og en truet fugleart kan ende på hver sin side i en konflikt om godkendelse. Det betyder, at godkendelsen trækker ud, og det kan resultere i et valg mellem en flok edderfugle og en vindpark.

Det er uholdbart at have en konflikt mellem den grønne omstilling og biodiversitet. Klima og biodiversitet er opgaver, der skal løses som et både-og. Ja, vi vil gerne forsyne hele kommunen med grøn strøm og ja, biodiversiteten i vores kommune skal udvikle sig positivt samtidig.

I Eurowind Energy vil vi gå forrest i sammenkoblingen mellem en bæredygtig håndtering af naturen og bæredygtig energi. Vores forretning er drevet af en vision om en verden, der er forsynet udelukkende af vedvarende energi. Og når vi udvikler VE-projekter, er vi samtidig opmærksomme på biodiversiteten i og omkring vores parker.

Vores solcelleprojekter har en overvejende positiv effekt på biodiversiteten, når de placeres på tidligere landbrugsjord. Når solceller bygges på jord, som ikke længere bliver dyrket til landbrug, øges plantediversiteten. Det medfører en stigning i antallet af insekterne på området, hvilket fører til et øget antal af dyr, som spiser insekter[1]. Med enkelte tiltag kan vi øge biodiversiteten endnu mere, for eksempel ved at indhegne projektet for at beskytte truede fugle i rugetiden, ved at plante hjemmehørende blomsterblandinger for at tiltrække endnu flere insekter eller ved at tillade huller i hegnet, så større dyr kan passere igennem. Hvilke tiltag, der er bedst, afhænger af det konkrete projekt.

Også med vores vindprojekter kan vi bidrage positivt til biodiversiteten. Der hvor vi ved, at møllen påvirker fuglelivet, kan vi kompensere for vores påvirkning ved at skabe et sikkert tilflugtssted i nærheden, eller vi kan indfører driftstop i perioder, hvor fugle og flagermus er sårbare.

Vi kan dog ikke gøre det alene. At løse begge opgaver samtidig kræver, at virksomheder, myndigheder, borgere og lokale foreninger kan enes om det fælles mål: En bæredygtig udvikling. For os betyder det, at vi ikke kun ser VE-projekter som et vigtigt bidrag til den grønne omstilling, men også som en mulighed for at fremme biodiversiteten.

Vi opfordrer lokale naturforeninger og NGO’er til at bidrage med input til de konkrete projekter, vi udvikler. Det er vigtigt for os, at vores projekter er lokalt forankrede, og at lokalområdet får gavn af vores projekter. Ligesom vi hører beboere, der har ideer til, hvordan tiltag i vores park kan bidrage til lokalområdet, for eksempel ved at anlægge stisystemer, vil vi gerne høre hvilke tiltag, der kan fremme det specifikke dyre- og planteliv omkring vores park.

Vi har også en klar opfordring til myndighederne: Der skal fart på den grønne omstilling, uden at vi glemmer naturbeskyttelsen! Det er nødvendigt med hurtigere godkendelsesprocesser, hvis vi vil bekæmpe klimakrisen og inflationen. EU’s nødforordning om vedvarende energi giver myndighederne gode værktøjer til at fremskynde processen[2]. Forordningen introducerer en regel om, at VE-projekter skal formodes at være af væsentlig samfundsinteresse. Det betyder at VE-projekter kan bygges og driftes i områder, som normalt er beskyttet af naturbeskyttelsesdirektiverne, hvis der samtidig gennemføres kompenserende og artsbevarende tiltag. Vi håber, at formodningsregelen anvendes i høj grad, da den formår at prioritere udbygningen af VE-projekter uden at nedprioritere biodiversiteten.

På denne måde kan adgangen til vedvarende energi såvel som biodiversiteten i et lokalområde vokse side om side. Det mål støtter vi, og vi håber, at reglerne bliver permanente. Det er vigtigt, at vi får fart på den grønne omstilling, og vi lover, at vi ikke mister naturbeskyttelsen af syne. Tværtimod vil vi sammen med lokale aktører øge vores indsats for at fremme og passe på naturen!


[1]Auswirkungen von Freiflächen-Photovoltaikanlagen auf Biodiversität und Umwelt (zhaw.ch)

[2]EUR-Lex - 32022R2577 - EN - EUR-Lex (europa.eu)

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093