23948sdkhjf

Landsbyfolk stemmer dørklokker

Borgerne i Vrønding ved Horsens er i gang med at kortlægge opvarmningen af deres huse.
- Hvordan opvarmer du dit hus?

Ildsjæle stemmer for øjeblikket dørklokker hos borgerne i Vrønding for at få et svar på dette spørgsmål. Svarene skal give et overblik over, hvor stor interessen er for at investere i vedvarende energi – for eksempel solcelleanlæg på taget. Det skriver Horsens Kommune i en pressemeddelelse.

Kortlægningen sker på baggrund af et initiativ, som kommunen har taget til oprettelsen af Energilandsbyer. Formålet er ved hjælp af råd og vejledning fra kommunen, forsyningsselskaber, uvildige energirådgivere med flere at fremme energivenlige tiltag i landsbyerne.

Foreløbig er der holdt ét møde, hvor syv landsbyer var repræsenteret, blandt andet Vrønding.

- Vi har et stort ønske om at få en bedre økonomi i vores forsamlingshus. Et middel kunne være at gøre huset energineutralt i form af for eksempel solceller. Udfordringen er selvfølgelig økonomien. Der er ikke bundet penge i halen på kommunens initiativ, men vi kan få råd om de finansielle muligheder. Foreløbig skal vi ud og stemme dørklokker for at få registreret, hvordan borgerne i Vrønding opvarmer deres huse lige nu og vejre interessen for fremtidige opvarmningsmetoder, siger Bo Rosenkvist, der er medlem af Landsbyrådet.

Fristadsordning
Bo Rosenkvist har allerede billeder på nethinden af kommende energivenlige besparelser i form af en fristadsordning, hvor for eksempel gårde med store flader kan levere strøm til deres naboer. Dette er foreløbig en drøm. Realiteterne er han imidlertid også opmærksom på:

- Tingene strander desværre ofte på, at vi selv må finde ud af tingene. Derfor er kommunens initiativ med energilandsbyer rigtig godt, siger Bo Rosenkvist og understreger, at landsbyborgerne - med kommunen på sidelinjen - i højere grad kan undgå for store hurdler i processen med deraf følgende risiko for udbrændthed hos frivillige ildsjæle.

Hans Bang-Hansen, der er formand for Teknik og Miljøudvalget, siger om initiativet

- Formålet med Energilandsbyer er blandt andet at få afdækket landsbyborgernes tanker og idéer med hensyn til vedvarende energi. Er der ønsker om at genoplive andelstanken, når det gælder vedvarende energi, eller vil hver husejer hellere installere sine egne solceller eller jordvarmeanlæg? Hvis landsbyborgerne vil skyde noget energi i at udforske området, vil Horsens Kommune til gengæld bistå med råd og vejledning, siger Hans Bang-Hansen.

Ifølge planen skal møder om Energilandsbyer føre til konkrete projekter i løbet af foråret 2013.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094