23948sdkhjf

AAU-professor modtager legat på fem millioner kroner

Professor ved Aalborg Universitet, Frede Blåbjerg, har modtaget Danmarks største forskerpris, Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning.
50-årige Frede Blaabjerg er en af verdens flittigst citerede eksperter inden for effektelektronik, som bruges til at omsætte elektrisk energi fra én form til en anden. Teknologien er altafgørende for en mere pålidelig vedvarende energiproduktion, men den bruges også til at nedsætte strømforbruget i forbrugerapparater, hedder det i en nyhed på Aalborg Universitets hjemmeside.

Den nordjyske professor har bidraget til at finde energi-effektiviseringer i såvel små elektriske apparater som i kæmpeturbiner i gigantiske havvindmøller, og hans løsninger til energiomdannelse har haft stor betydning for den moderne vindenergi-forskning. Samtidig har han også udviklet en solcelle-styringsenhed, der gør solcellerne i stand til at udnytte solens stråler bedst muligt, fremgår det af nyheden.

Frede Blaabjerg kalder det for god timing, at hans gren af forskningen nu bliver tilgodeset med Villum Kann Rasmussens store pris.

- Det rykker virkelig på området nu. Vi er i gang med et paradigmeskifte i centrale processer inden for vores energiproduktion. Resultaterne vil være et væsentligt bidrag til at løse de energiudfordringer, vi har i samfundet. Støtten gør mig i stand til at sætte mere risikobetonede projekter i gang, end jeg ellers ville have mulighed for. Det er vigtigt, siger Frede Blaabjerg i nyheden.

Ud af legatet på fem millioner er den halve million en personlig hædersgave til modtageren. De resterende 4,5 millioner kroner skal anvendes til forskning efter professorens valg.

Prisen bliver uddelt torsdag den 23. januar ved et arrangement på Det Kongelige Bibliotek i København.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079