23948sdkhjf

Laveste energiforbrug siden 70’erne

Det danske energiforbrug falder – og vi holder fast i den økonomiske vækst.
En af omdrejningspunkterne i fortællingen om Danmark som førende grøn nation er, at vi historisk har formået, at vores faldende energiforbrug ikke er sket på bekostning af væksten i samfundet og især vores industri. Ny tal fra Dansk Energi understreger, at det i høj grad stadigt gælder – faktisk tyder alt på, at energiforbruget i 2014 bliver det laveste siden 1970’erne.

For siden 2007, hvor Danmarks energiforbrug toppede, er det faldet ganske betydeligt med hele 17 procent. Dette er tilmed sket samtidig med, at BNP kun er reduceret en smule over perioden, og nu ligger ganske stabilt.

- Det er rigtig glædeligt, at det samlede energiforbrug er faldende. Det viser, at energiselskaberne leverer på den forpligtigelse til at fremme energibesparelser, som vi har taget på os. Samtidig bør vi dog også have fokus på, at den energi vi bruger, er den rigtige. Her er det oplagt, at vi skal bruge mere el i både varme, industri og transport i takt med, at strømmen stadigt bliver mere og mere grøn, siger Anders Stouge, vicedirektør i Dansk Energi og fortsætter.

- Især hæfter jeg mig ved, at industriproduktionen ikke falder i samme periode. Det er altså ikke et spørgsmål om, at vi energieffektiviserer ved at jage industri til andre lande, snarere tværtimod. For en mere effektiv brug af energi i produktionen giver faktisk bedre konkurrenceevne til virksomhederne, så det her er på mange måder godt nyt, konstaterer Anders Stouge.

Energiselskaberne har via et aftalesystem påtaget sig ansvaret for at finde energibesparelser. År efter år leverer de, og det velfungerende danske hjemmemarked er samtidig et væsentligt aktiv for de mange danske virksomheder, som er stærke på netop energieffektivt udstyr som pumper, termostater, isolering og andet. Den danske model – som tilmed efterlignes på EU-plan – er dog ikke uden udfordringer.

- Vi har høstet de lavthængende frugter for at holde prisen per besparelse nede. Derfor vil den marginale effektivisering over tid koste mere, hvilket man politisk skal forberede sig på, når de næste skridt tages. Samtidig gør en historisk lav elpris, det markante fald i oliepriserne og lettelser i energiafgifterne, at man må forvente stigende omkostninger for energiselskaberne. Det bliver centralt for de fremtidige muligheder, når vi skal finde vejen frem for energiforligets meget ambitiøse energisparemål, siger Anders Stouge.

Kilde: Dansk Energi

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157