23948sdkhjf

Indfør bæredygtighedskrav for biomasse i EU!

Sådan lyder opfordringen til regeringen fra en række markante organisationer, der i dag præsenterer en officiel erklæring, som senere skal overrækkes til klima-, forsynings- og energiminister, Lars Christian Lilleholt.
Efterspørgslen efter biomasse betyder ifølge en stribe organisationer, at en stigende andel af biomasse i fremtiden vil komme fra lande udenfor EU, hvor bæredygtigheden ikke er underlagt national regulering. Derfor er det nødvendigt med fælles bæredygtighedskriterier i EU, der gælder for biomasse fra både EU og udlandet, lyder det.

- Biomasse handles internationalt, og forskellige nationale bæredygtighedskrav på tværs af EU kan vanskeliggøre handel med biomasse og forringe kontrollen med miljø- og klimakrav. Ensartede krav vil betyde, at biomasseproducenterne mødes af de samme regler for at få adgang til det europæiske marked, siger Kristine van het Erve Grunnet, der er chefkonsulent hos Dansk Energi.

Sidste år lancerede Dansk Fjernvarme og Dansk Energi en frivillig brancheaftale for at fremme bæredygtig brug af træpiller og træflis i danske kraftvarmeværker, men nu er tiden kommet til at få europæisk lovgivning på området. Opfordringen går på, at den anvendte biomasse i kraftværker i form af træpiller og træflis skal komme fra skove, der bliver genplantet, hvor biodiversiteten beskyttes, miljøet ikke belastes, og ressourcer ikke bliver udtømt. Derudover skal det sikres, at den anvendte biomasse reducerer CO2-udledningen markant i forhold til kul og gas.

- Fælles regler og bindende bæredygtighedskrav i EU skal sikre en positiv effekt på klimaet og miljøet, og bidrage til, at energiproduktion på træpiller og flis opfylder ambitiøse rammer for bæredygtighed i forhold til såvel miljø, som arbejdsmiljø og klima, siger Kristine van het Erve Grunnet.

I erklæringen opfordrer organisationerne desuden til, at der arbejdes for, at EU–Kommissionen inddrager ILUC og kulstofgæld.

Underskriverne af erklæringen er: Concito, WWF, Det Økologiske Råd, Greenpeace, Danmarks Naturfrednings Forening, Københavns Universitet, Dansk Energi og Dansk Fjernvarme.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078