23948sdkhjf

Nyt vindatlas skal gavne i hele verden

Hidtil usete detaljer kan fremme bæredygtig elproduktion
I dag lanceres et globalt vindatlas, som kan forbedre udnyttelsen af vindenergi over hele kloden. Danmark har spillet en afgørende rolle i udviklingen af vindatlasset, som er et gratis redskab for alverdens energiplanlæggere, skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

Det nye vindatlas er offentligt tilgængeligt og leverer et mere detaljeret globalt dataset end nogensinde før - og dermed energiplanlæggere mere præcise vinddata for bestemte områder. Atlasset får stor betydning for udviklingen af fremtidige vindmodeller og kan dermed medvirke til at forbedre den globale udnyttelse af vindenergi, konstaterer Energistyrelsen.

- Danmark får i dag 40 procent af sin elektricitet fra vindmøller, og vindsektoren har stor betydning for både energiforsyning og jobskabelse i Danmark. Det glæder mig meget, at Danmark har bidraget til udvikling af det nye vindatlas, så andre lande også får et godt grundlag for udnyttelse af vindenergien. Danmark har tidligere i samarbejde med Sydafrika udarbejdet et sydafrikansk vindatlas, som har skabt grobund for udvikling af vindenergisektoren der, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

DTU med central rolle

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) er verdensførende, når det gælder udvikling af vindmodeller, og DTU har da også haft en central rolle i den tekniske udvikling af det nye vindatlas.

- En vindmølles elproduktion kan forbedres drastisk, hvis den placeres i det optimale område. Med det nye atlas kan vi udpege de bedste områder - og det endda over hele jordkloden, siger Innovationschef Kenneth Thomsen fra DTU Vindenergi.

Danmark er medlem af organisationen International Renewable Energy Agency (IRENA), som står bag Global Atlas for Renewable Energy.

IRENA’s globale vindatlas er finansieret af en lang række institutioner. Det danske program for energiteknologisk udvikling og demonstration (EUDP) har bevilget knap syv millioner kroner til projektet, mens DTU har bidraget med 1,25 million til det nye vindatlas.

Udarbejdelse af specifikke nationale vindatlas verificeret med målinger indgår også i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriets bilaterale samarbejder med Sydafrika og Mexico. Samme metode anvendes i øvrigt nu også af Verdensbanken i deres indsats for fremme af vindenergi i andre lande, herunder Pakistan og Vietnam.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125