23948sdkhjf

Vattenfall satser benhårdt på vindenergi

Hvor den blå-gule svenske energigigant Vattenfall for få år siden investerede i et bredt udsnit af energiteknologier, er det strategiske fokus i dag snævret godt og grundigt ind.
Tilbage i 2006 blev energiselskabet Elsam overtaget, og de statslige aktører Vattenfall og Dong Energy delte boet, heriblandt en stor portefølje af vindmøller til lands og til havs. Med blandt de værdifulde aktiver var også Ole Bigum Nielsen, der i dag er i spidsen for Engineering & Construction i Vattenfalls forretningsenhed Wind Power og dermed ansvarlig for etableringen af nye vindmølleparker på land og hav.

Fra chefstolen i Hamborg udstikker han de tekniske og strategiske doktriner, der senest har ledt til, at Vattenfall leverede det vindende bud på Horns Rev 3 på 77 øre/kWh.

- Vi var fra starten opsatte på at levere et ambitiøst bud, og med vores vindende bud er jeg sikker på, at vi kan præge udviklingen mod fortsat lavere priser. Vi er med buddet på Horns Rev 3 kommet et stykke af vejen, men der er meget mere at arbejde med fremadrettet. Det har spillet en rolle for budprisen, at vi har samlet mange erfaringer i bl.a. Tyskland og England, og samtidig har anlagt en tilgang om ’need to have’, siger Ole Bigum Nielsen, hvis officielle titel er Vice President.

Fra nice to have til need to have
Ole Bigum Nielsens team på mere end 200 mand leder det tekniske arbejde i forbindelse med opstillingen af både on- og offshore vindmøller. Det øgede fokus på ’need to have’ gør sig især gældende på offshore vind, hvor Horns Rev 3 eksemplificerer potentialet i at nedbringe omkostninger.

- Jeg synes, der er mange områder, der kan hentes besparelser på. For os handler det først om at se, hvor de nemmest kan hentes, og her er et område som standardisering noget, vi både nu og fremadrettet har stort fokus på. Omkring design og teknik er der ligeledes meget at hente. Her skal man måske vende bøtten og revurdere tidligere praksis og være mere kritisk.

- Vi har mange eksempler på offshore parker generelt, hvor projekter har udviklet sig til at kunne for meget, i forhold til hvad der basalt set er nødvendigt, hvilket er at producere strøm. Forsimplet sagt, er vi særdeles opmærksomme på ikke at fylde for meget teknik på en vindmøllepark, uddyber Ole Bigum Nielsen.

Vindstrategi kaster job af sig
Vattenfalls ambition om at bruge mere end 4 ud af 5 nye investeringskroner på vindenergi betyder, at Ole Bigum Nielsen får brug for mange nye kolleger i et bredt udsnit af de markeder i Nordeuropa, hvor energigiganten holder til.

- I dag er vi ca. 600 medarbejdere i Wind Power divisionen, og inden for 1-2 år vil vi på medarbejdersiden vokse et pænt tocifret procenttal på tværs af vores fokusmarkeder, siger Ole Bigum Nielsen.

Vattenfall Wind Power er etableret i april 2015 og består af afdelingerne Development, Engineering & Construction samt Generation. Målet er at råde over 4 GW vind i 2020 og 7 GW i 2025.

Kilde: Vindmølleindustrien - www.vindpower.org

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079