23948sdkhjf

- Fingrene væk fra vand og varme

Det bliver dyrt for forbrugere, hvis regeringen privatiserer vand, varme og affald, advarer forsyningsbranchen

Vand i hanen, fjernvarme i stuen og afhentning af skrald - vi er alle dybt afhængige af velfungerende vand-, varme- og affaldsselskaber.

Men skal kapitalfonde eller forbrugerne selv eje Danmarks "kritiske infrastruktur" i fremtiden?

Det er temaet for en konference i dag i København.

Det vakte uro, da forsyningsminister Lars Christian Lilleholt (V) i 2016 åbnede for at privatisere de forbrugerejede selskaber, som leverer vand og fjernvarme og håndterer affald.

Udspillet kom i en forsyningsstrategi. Den baserer sig på beregninger fra det omstridte multinationale konsulentfirma McKinsey & Co.

Men det vil blive dyrere for forbrugerne, eksport for mange milliarder kommer i fare, og en mere effektiv drift bliver bremset, hvis regeringen privatiserer de store forsyningsselskaber eller skærper kravene til dem.

Sådan lyder branchens advarsel.

Vision for fremtiden
På konferencen vil Dansk Fjernvarme, Danva (vandsektorens brancheforening), Danske Vandværker, Dansk Affaldsforening og Foreningen Danske Kraftvarmeværker udfolde deres vision for fremtiden.

De eksporterer for 35 milliarder kroner og beskæftiger 50.000 mennesker.

Bekymringen for, at regeringen arbejder videre med privatisering og strammere styring af branchen, har ikke lagt sig, siger Danvas administrerende direktør, Carl-Emil Larsen.

- Vi har ikke set noget, der ikke tyder på det. Men rent faktisk har vi vist i vandsektoren, at vi er villige til at gå ind og effektivisere.

- Men vi skal selvfølgelig fastholde det serviceniveau, som vores ejere og samfundet ønsker, siger Carl-Emil Larsen.

Ingen privat profit
De forbrugerejede forsyningsselskaber i Danmark fungerer traditionelt efter hvile-i-sig-selv-princippet. Det betyder, at der ikke skal hentes profit til private investorer.

Og det er afgørende at fastholde det demokratiske ejerskab for at holde priserne nede, sikre grøn omstilling og bevare høj forsyningssikkerhed, mener de fem selskaber.

Også Jesper Daugaard, senior vice president i virksomheden Kamstrup, der med 1200 ansatte producerer målere til hele verden, vil på konferencen advare mod at ændre ejerforholdene.

- Når vi i Danmark leverer verdens bedste nøgletal, så kigger andre forsyningsselskaber til os og lader sig inspirere.

- Vi har ikke set eksempler på, at privat ejerskab er bedre end det, vi kører med i Danmark på vand- og varmeområdet, siger Jesper Daugaard.

/ritzau/

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063