23948sdkhjf

Mere kontrol med fjernvarmeværkernes regnskaber

Der kan være en regning på 1 milliard på vej til de danske fjernvarmeværker. Inden 2013 vil Energi- og Klimaministeriet have samtlige værkers regnskaber gennemgået af eksterne revisorer.
Energi- og Klimaministeriet vil til bunds regnskaberne ved landets godt 400 fjernvarmeværkers.

62 værker i Midtjylland skal ifølge Energitilsynet efterbetale 280 mio. kr. til kunderne. På landsplan vurderes beløbet at ligge mellem 500 mio. kr. og 1 mia. kr.

Ministeriet har derfor udsendt forslag til nye regler, som skal undersøge, om fjernvarmeværkerne har efterlevet varmeforsyningsloven. Således skal alle fjernvarmeværker have regnskaberne gennemgået af en ekstern revisor, som igen skal tjekkes af en anden ekstern revisor. Arbejdet skal være tilendebragt inden udgangen af 2013.

Dansk Fjernvarme tager afstand fra forslaget, som ifølge organisationen ikke vil løse problemet.

Har troet at loven blev overholdt
Revisorer har gennem mange år kontrolleret, at varmeværkernes regnskaber har efterlevet årsregnskabslovens regler. Men først i 2009 blev de pålagt også at undersøge, om også varmeforsyningsloven blev overholdt:

- Jeg indrømmer, at vi hos værkerne står med en meget skidt sag. Men samtidig må vi konstatere, at revisorerne i årevis kun har gjort det, som de har fået besked på, og ikke mere. Derfor har i hvert fald de små værker troet, at alt var godt, siger adm. direktør for Dansk Fjernvarme, Jørgen Jørgensen, til JP.dk.

Resultatet er, at værkerne ulovligt har opsparet beløb, som anslås at ligge mellem 500 mio. kr. og 1 mia. kr.

Revisorer har for ringe indblik i lovgivningen
Planen om at sætte flere revisorer til at tjekke fjernvarmeværkernes regnskaber, mener Jørgen Jørgensen ikke er løsningen. Han vurderer, at der kun er 30-40 revisorer, som har det fornødne indblik i varmeforsyningsloven til at foretage den ønskede kontrol:

- Jeg har mødt revisorer, der ikke aner, hvad varmeforsyningsloven går ud på. Og hvis myndighederne ikke har tillid til, at de eksterne revisorer kan gøre deres job ordentlig efter de nye regler, hvad skulle så få os til at tro på, at to eksterne revisorer vil kunne gøre det? spørger Jørgen Jørgensen.

Resultatet af ministeriets forslag vil ifølge Jørgen Jørgensen ikke give forbrugerne øget sikkerhed, men kun resultere i en regning til revisionen. Han efterlyser i stedet en certificeringsordning af revisorerne, så det kun er de kvalificerede, som sendes til fjernvarmeværkerne.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109