23948sdkhjf

Boligforening investerer 160 millioner i jordvarme

Danmarks største jordvarmeanlæg, varmepumper samt solceller skal gøre Skovgårdsparken i Brabrand selvforsynende med el og reducere energiforbruget med 80 %.
Brabrand Boligforening har store planer for området Skovgårdsparken. Investeringer på 160 mio. kr. i et jordvarmeanlæg skal sikre områdets 256 lejligheder en energibesparelse på 80 %, samt gøre de deltagende lejligheder selvforsynende med el.

Da der kun er et begrænset areal tilgængeligt ved Skovgårdsparken bliver der tale om lodret jordvarme. Det indebærer, at grave rørene i anlægget op mod 250 meter ned i jorden. I normale anlæg kommer slangerne kun ned omkring en meters dybde. Væsken i de dybtliggende rør varmes op til 9 grader, mod 5 grader i normale anlæg.

Jordvarmen skal suppleres med solceller, der skal producere strøm til anlæggets varmepumper. Endvidere går boligforeningen med planer om at opvarme brugsvand ved at genanvende varmen fra spildevand, f.eks. fra brusebade.

Fjernvarme er mere klimavenligt
Arbejdet med jordvarmen, som har været flere år undervejs, påbegyndes i foråret. Projektet møder dog voldsom kritik lokalt og nationalt:

- Jordvarme kræver en varmepumpe, som kræver strøm. Strøm er ikke grønt, og bliver det heller ikke de næste mange år. Faktisk er fjernvarme markant mere grøn, og i Aarhus tilmed på vej til at blive helt grøn. Derfor er der lagt op til, at Brabrand Boligforening laver en voldsom fejlinvestering i noget, der umiddelbart syner grønt, men som i virkeligheden ikke er det, advarer Dansk Fjernvarmes direktør, Jørgen G. Jørgensen, i Århus Stiftstidende.

Direktøren for AffaldVarme Aarhus, Bjarne Munk Jensen, slår også på, at de miljømæssige begrundelser for den omfattende investering er begrænsede, idet den lokale fjernvarmeforsyning i 2013 skifter fra at fyre med kul til biomasse.

Den udlægning kan man ikke forstå i Skovgårdsparken:
- Jeg kan ikke se, at det er mere CO2-neutralt at sejle træflis over Atlanten til Studstrupværket. Det er fuldstændigt vanvittigt. Vores projekt er derimod bæredygtigt, fordi vi selv vil producere strøm til varmepumperne ved hjælp af solceller og turbinevindmøller på tagene, siger formanden for Skovgårdsparken, Jesper Fræer Nielsen.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125