23948sdkhjf

København er en grøn tiger

København outperformer Kina med årlige vækstrater på 12 procent om året, når det kommer til vækst inden for den grønne sektor, viser ny analyse.
I kølvandet på de stadigt mere negative udsigter for en global klimaaftale, er byerne blevet udråbt til de nye drivere af den grønne vækstøkonomi. Her placerer København sig i den absolutte elite.

Hovedstaden er i kraft af en ambitiøs grøn byudviklingsstrategi blevet international rollemodel, når det kommer til at skabe både grønne arbejdspladser og grøn vækst.

Eksplosiv grøn vækst
Fra 2004-2009 steg omsætningen i den grønne sektor i hovedstadsområdet således med 55 procent, og sektoren havde alene i 2009 en omsætning på mere end 50 milliarder kr. Samtidig har hovedstadens grønne sektor oplevet en eksplosiv vækst i eksporten med en samlet stigning på 77 pct. fra 2004 til 2009 – dvs. årlige vækstrater på omkring 12 procent. Dertil kommer, at Københavns grønne sektor er 44 pct. mere produktiv end gennemsnittet for hovedstadsområdet.

Det viser en ny analyse “Copenhagen: Beyond Green – the socioeconomic benefits of being a green city”. Analysen afdækker for første gang de konkrete resultater af Københavns grønne byudviklingsstrategi og er lavet af Green Growth Leaders, et samarbejde grundlagt af Dong Energy, Realdania, Københavns kommune og Mandag Morgen – og som siden har fået tilslutning af Velux Gruppen, DNV og Vestas som strategiske partnere.

- Made in Copenhagen skal være fremtidens grønne kvalitetsstempel. De flotte tal, som den grønne sektor viser, skaber et rigtigt godt afsæt for arbejdet med at tiltrække nye grønne virksomheder og for at understøtte eksporten af grønne produkter på verdensmarkedet – samtidig med, at vi gør byen både økonomisk og klimamæssigt bæredygtig, siger overborgmester Frank Jensen.

Dokumenterede sidegevinster
Analysen påviser desuden, at hovedstadens ambitiøse grønne bystrategi ikke kun er med til at skabe, grøn vækst, grønne arbejdspladser og nedbringe CO2-udslippet – men også har en lang række dokumenterede sociale og økonomiske fordele for byen som helhed.

Et konkret eksempel er Købehavns massive investeringer i cykelstier, som ikke kun har medført fald i CO2-udledning og forbedret borgernes sundhed og livskvalitet, men også forbedret byens økonomi.

Tilsvarende har en vandbesparelsesstrategi fra Københavns Kommune resulteret i en reduktion i vandforbruget på 26 procent. Dette udgør en besparelse på 474 mio. kr. årligt.

Endnu et eksempel er havnebadet, som ikke blot har forbedret miljøet og skabt et attraktivt bymiljø for Københavnerne, men også har øget værdien på lejligheder med 57 procent og medført en stigning på mere end 300 pct. i antallet af cafeer nær havnebadet.

- Analysen demonstrerer, at København har udvist stærkt politisk lederskab, når det kommer til at styrke og fremme væksten i den grønne sektor. Hermed har byen opnået en række sociale og økonomiske fordele, og forbedret den grønne sektors internationale konkurrenceevne markant. Købehavns succesfulde politiske linje når det kommer til grøn vækst kan tjene som en rollemodel for andre byer i C40 netværket, siger Julie Chapgier, chief financial officer og director of operations ved C40 Climate Leadership Group.



Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08