23948sdkhjf

Elnetselskaberne skal være trækhest for dansk intelligent energisystem

Der kræves klarhed over energiafgifterne og regulering af elselskaberne, hvis det danske energisystem skal blive mere intelligent, lyder det fra Dansk Energi.
- Prissignaler til kunderne, en klar plan for forskning og udvikling og afgifter, der støtter mere el i hele energisystemet.

Det er blot tre ud af ni anbefalinger, som er resultatet af det tværgående Smart Grid Netværk under Klima- og Energiministeriet, som blev nedsat for et år siden for at finde løsninger på, hvordan elnettet skal sikre en elektrificering af vores samfund og dermed sikre udfasning af fossile brændsler i biler og boliger, skriver Dansk Energi i en pressemeddelelse.

Dansk Energi har været med i arbejdet og ser anbefalingerne som et vigtigt skridt på vejen mod et intelligent energisystem. Men omvendt viser anbefalingerne også, at det er nødvendigt med afklaring af både energiafgifter og reguleringen af netselskaberne.

Økonomisk regulering af elnetselskaberne
- Elnetselskaberne er hjørnestenen i udviklingen af Smart Grid. De er den trækhest, der sammen med en række andre aktører, skal virkeliggøre Smart Grid i Danmark. Vi vil meget gerne være med til at give danskerne fleksible muligheder for at bruge el til opvarmning og biler, så vi bruger energien smartest muligt, siger Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi.

Men skal det kunne lade sig gøre, kræver det – som anbefalingerne også peger på - en bedre økonomisk regulering af elnetselskabernes Smart Grid-aktiviteter.

- Vi kan først gøre Smart Grid til virkelighed, når vi får en regulering, der gør, at netselskaberne har økonomisk gevinst ud af, at investere i det smarte elnet. Derfor skal vi have politikerne til at sætte gang i et grundigt serviceeftersyn af reguleringen, siger Lars Aagaard.

Ubalancer på afgiftssiden
På afgiftsområdet peger anbefalingerne på, at det er nødvendigt at se på ubalancerne på afgiftssiden, hvor el i dag er tungest belagt med afgifter.

- Det giver ikke mening, at el skal være så tungt beskattet, når el bliver grønnere og grønnere, og vi helst skal bruge mere af det fremadrettet, siger Lars Aagaard.

Basis for konkret forlig
Lars Aagaard fremhæver desuden strukturen og arbejdsprocessen i Smart Grid-Netværket, som en standard for, hvordan man med fordel i fremtiden kan udvikle konkret politik.

- Arbejdet i Smart Grid Netværket er et godt eksempel på, hvordan man i fællesskab udnytter kræfterne fra alle parter på energiområdet. Det er helt sikkert et eksempel til efterfølgelse. Nu ser vi frem til, at ministeren bruger de leverede anbefalinger som inspiration, og hiver så mange af anbefalingerne som muligt ind i det kommende energiforlig, siger Lars Aagaard.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095